Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begunstiging verzekering vader (aansprakelijkheid schulden voorkomen) 1


19 juni 2021

Vraag nummer: 63181

Mijn vader is verzekerd voor 3500 in levensverzekering voor uitvaart. Ik wil voorkomen dat na overlijden dit geld verdeeld uitbetaald wordt aan mijn 2 broers en mij. Als mijn vader mij als begunstigde maakt, en ik dit geld voor zijn uitvaart kan gebruiken, kan ik later dan nog afstand van erfenis doen of benificieer ? Als ik mijn vaders huis moet leeg halen las ik ik volmacht moet hebben? Moet ik eerst mijn broers aanschrijven? Wat moet ik doen als woningcorporatie wil ik huis in oude staat moet brengen?? Ik heb laag inkomen en ben ik verplicht zijn huis in oude staat te brengen?? Of volstaat alleen het huis leeghalen? Wat raad u mij aan in mijn situatie als beide broers niks doen bij overlijden? Ik wil niet opdraaien voor eventuele schulden. Maar wil wel een nette afscheid regelen tzt. Hoe ontloopt ik schulden? En dat ik niet toestemmingen nodig heb?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de uitvaartverzekering van uw vader alleen aan u uitkeert, staat dat los van de erfenis. De uitkering bestaat immers nog niet op het moment van het overlijden van uw vader. De uitkering komt daarna. Dan maakt dat geld geen onderdeel uit van de erfenis.

Maar er moeten 2 dingen geregeld worden.
1. Uw vader moet bij de verzekering regelen dat u de begunstigde bent van de uitvaartverzekering.
2. En uw vader moet een codicil maken. Een codicil is een brief die uw vader zelf met de hand moet schrijven, waar hij de datum op moet zetten en zijn naam en geboortedatum en waar hij zijn handtekening onder moet zetten. Het is verstandig als u dat codicil bewaart, zodat het niet zoek kan raken. Zie https://www.uitvaart.nl/infotheek/wensen-vastleggen/codicil.

Als u de uitvaart van uw vader regelt, kunt u nog altijd afstand doen van de erfenis. U moet er dan voor zorgen dat u - behalve de uitkering van de verzekering - geen geld van uw vader gebruikt om de kosten te betalen. Want als u geld van de bankrekening van uw vader haalt, aanvaard u de erfenis en kunt u niet meer afstand doen. De uitkering van de verzekering valt niet in de erfenis van uw vader.

Wat u met uw broers moet afspreken, kan ik u niet zeggen. Dat hangt van de onderlinge verhoudingen af.

Als u afstand doet van de erfenis van uw vader hoeft u zijn huis niet leeg te halen. En het huis ook niet in de oude staat terug te brengen. Maar dan mag u ook geen persoonlijke spullen van vader uit zijn huis halen.

Als u wel spullen uit het huis van uw vader wilt halen, moet u met uw broers overleggen. Want u bent samen erfgenamen. U moet dan samen besluiten nemen. Tenzij u afstand doet van de erfenis, of een of beide broers ook afstand doen van de erfenis.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder en de aansprakelijkheid voor hun eventuele schulden.

Deze juridische adviesrubriek behandelt echter geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d. Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Voor vragen over erfrecht verwijs ik naar de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'. Daar staat waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie vervolgvraag 'Begunstiging levensverzekering vader en als ik beneficier aanvaard 2'.


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >