vraag nr 63181. Ik heb nog extra vraag: Als ik begunstigde ben van levensverzekering van mijn vader, zegt u dat dit buiten de erfenis" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begunstiging levensverzekering vader en als ik beneficier aanvaard 2


23 juni 2021

Vraag nummer: 63203

Eerdere vraag nr 63181. Ik heb nog extra vraag:
Als ik begunstigde ben van levensverzekering van mijn vader, zegt u dat dit buiten de erfenis valt?! Als ik beneficier wil aanvaarden, kan ik als ik begunstigde ben dan nog wel beneficier doen? Plus als ik geld van levensverzekering gebruik voor de uitvaart €3500 en niet voldoende is voor de uitvaart totaal, kan de rest betaald worden wat mijn vader op de bank had staan? Want ik heb eens gelezen svb nog overlijdensuitkering gaat betalen?? Wat als beide broers afzien van erven, en ik beneficier...hoef ik ook niet huis leeg te halen? Oude staat woning te regelen? Ik wil best zorgen uitvaart regelen met wat er is aan levensverzekering waarde, maar restant? Dit moet dan van overgebleven geld van bank.
Wat moet ik in godsnaam doen om niet opgezadeld te worden met kosten?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De verzekering valt buiten de erfenis. De uitkering maakt geen deel uit van de bezittingen van uw vader op het moment van zijn overlijden. Dat is cruciaal.

Als u het geld van de verzekering gebruikt voor de uitvaart van uw vader, maar daarnaast nog geld van zijn bankrekening haalt, dan neemt u een risico. U moet geen geld van de rekening van uw vader halen, als u de erfenis wilt kunnen weigeren. Want met het gebruik van zijn geld, aanvaardt u de erfenis.

Een overlijdensuitkering van de SVB is voor de partner van een overledene. Niet voor een kind of erfgenaam. De partner krijgt deze eenmalige uitkering zelf.
Als uw vader geen partner heeft, is dat niet aan de orde. Maar u hebt er in elk geval niets mee te maken.

Uw andere vragen zijn herhalingen van uw eerdere vragen van enkele dagen geleden.

Ik kan u niet adviseren over hoe het zit met beneficiair aanvaarden e.d. Dat hangt helemaal van de omstandigheden af, op het moment dat uw vader overlijdt.
Als u te zijner tijd behoefte hebt aan advies, moet u een afspraak met een notaris maken. U moet dan alle relevante zaken met de notaris doorspreken.
Via internet kunt u geen goed advies krijgen, omdat u dan niet alle relevante punten kunt uitwisselen. Pas dan kunt u afwegen of beneficiair aanvaarden verstandig is. Niemand kan nu al zeggen of dat verstandig is of niet. Als uw vader overleden is moet u alles op een rijtje zetten (en geen geld van vader gebruiken).

Als u nergens voor aansprakelijk wilt zijn, geen huis wilt leeghalen en in de oude staat brengen, etc. dan moet u de erfenis verwerpen. Dat is en blijft het enige heldere advies op uw vraag "Wat moet ik in godsnaam doen om niet opgezadeld te worden met kosten?"

Voor verdere vragen over beneficiair aanvaarden verwijs ik u nogmaals naar de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!), de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >