Achterhalen waaraan iemand overleden is, 42 jaar geleden
1 november 2017
Vraag nummer: 52567
Ik zou graag willen weten of u weet hoe ik kan achterhalen waaraan mijn schoonmoeder 42 jaar geleden overleden is? Waar kan ik hiervoor terecht? Familie is helaas geen oplossing.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat is niet meer te achterhalen. De overheid administreert nooit de doodsoorzaak van iemand; behalve misschien bij moord en dergelijke, maar dan is de strafzaak de invalshoek en niet het slachtoffer.
Artsen en ziekenhuizen bewaren hun dossiers geen 40 jaar. En die hoeven ook niet altijd volledig te zijn. In principe worden medische dossiers 15 jaar bewaard; dat is de algemene bewaartermijn.
Zie o.a. vraag 44809 'Document waarop doodsoorzaak staat', vraag 25659 'Overlijdings papieren (medisch dossier na overlijden)' en vele andere vragen in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte / verlof' van de rubriek 'Overige'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.