Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Document waarop doodsoorzaak staat


12 januari 2016

Vraag nummer: 44809

Mijn vader is overleden toen ik 2 jaar oud was. Ik ben nu op zoek naar de documenten waarop de dood oorzaak op vermeld staat. Ik heb namelijk te horen gekregen dat het niet op de overlijdensakte vermeld staat.. Graag uw hulp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Documenten van de overheid waar in staat waaraan iemand is overleden, bestaan niet. Uit de overlijdensakte van uw vader kunt u niet halen waar hij aan overleden is. In een akte van overlijden staat namelijk alleen DAT iemand overleden is, op welke datum en hoe laat, maar NIET WAARAAN.

Ik verwijs u naar mijn antwoord op vraag 'Overlijdings papieren (medisch dossier na overlijden)' in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte / verlof' van de rubriek 'Overige'.

Als iemand komt te overlijden, stelt de behandelend arts 1) een 'Verklaring van overlijden' op en wordt 2) een formulier voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ingevuld.

1)
De Verklaring van overlijden moet bij de gemeente worden ingeleverd om een verlof tot begraven of cremeren te kunnen krijgen. Het bevat de persoonsgegevens van de overledene en de dag en het tijdstip van overlijden (indien bekend). Het bevat echter geen gegevens over de doodsoorzaak. Dus zegt helemaal niets over eventuele erfelijke ziektes, wat vaak een reden is om achteraf iemands doodsoorzaak te willen weten.
De verklaring van overlijden van de arts hoeft ook niet te worden bewaard, als het overlijden in het register van de burgerlijke stand (tegenwoordig GBA, die wordt vervangen door de Basisregistratie Personen BRP) is ingeschreven.

2)
Het formulier voor het CBS moet ook in een gesloten enveloppe bij de gemeente worden ingeleverd. De gemeente stuurt de enveloppe ongeopend door naar het CBS. Ik ken de precieze inhoud van de formulieren niet, maar de arts geeft de oorzaak van overlijden aan. Denk aan termen als kanker, hartfalen, verkeersongeval, etc. Echter, de formulieren zijn anoniem. Men kan niet zien of meneer A of mevrouw B aan een hartfalen is overleden. Het CBS telt alleen hoeveel mensen in een jaar aan een hartfalen zijn overleden, of ze man of vrouw waren en hoe oud. Hier hebt u dus niets aan.

Wat u wilt weten, staat in het medisch dossier van uw vader. Dat dossier valt onder het medisch geheim, ook na zijn overlijden. Dat wil niet zeggen dat het dossier niet geraadpleegd mag worden om bijvoorbeeld na te gaan of een bepaalde ernstige ziekte erfelijk is. Maar dan moet er waarschijnlijk wel een concrete aanleiding zijn.

Ik weet niet hoe lang geleden is vader is overleden. U schrijft 'toen ik 2 jaar oud was'. Maar ik weet niet of u 16 of 86 bent. De vraag is of dat dossier nog bestaat en waar het is.
Als het niet al te lang geleden is, kunt u misschien nog contact opnemen met de vroegere huisarts van uw vader en hem of haar om advies vragen. Wellicht is bekend dat uw vader in een ziekenhuis is overleden en kunt u dat ziekenhuis uw vraag voorleggen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte / verlof' van de rubriek 'Overige'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: mogen 2 lichamen in 1 kist?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE