Uitvaart regelen en erfenis verdelen na overlijden ***
11 april 2018
Vraag nummer: 54582
Ik ben Zorgmentor van mijn Tante, die is nu bijna 95 jaar en woont nu ruim 4 jaar op een PG afdeling. ik ben nu aan het kijken wat er moet gebeuren na haar overlijden. Mijn Tante laat wat geld na, verder helemaal niets. mag ik straks haar uitvaart regelen?, wel samen met haar Bewindvoerder. mogen wij ook de erfenis gaan begeleiden? groet; J.Mulder
Antwoord:
Geachte heer,
Iedereen mag een uitvaart van iemand regelen, dus u ook van uw tante.
De bewindvoering stopt formeel als uw tante is overleden. Een bewindvoerder houdt zich normaal gesproken niet bezig met een uitvaart en het afhandelen van de erfenis. Tenzij de bewindvoerder een persoonlijke relatie met de overledene heeft, als familie of vriend. Maar dan wordt de uitvaart geregeld als familielid of vriend, niet als bewindvoerder. Want diens functie en bevoegdheid zijn vervallen.
Op dezelfde seconde dat uw tante overlijdt, is haar geld namelijk niet meer haar geld, maar dat van haar erfgenamen. De bewindvoerder heeft niets te zeggen over het geld van de erfgenamen.
Als u de uitvaart regelt, moet u wel zorgen dat u bij het geld van uw tante kunt komen en de rekening niet eerst geblokkeerd wordt. Ik adviseer u om nu een en/of bankrekening te nemen met uw tante, dan wel om het voor de uitvaart benodigde bedrag op een speciaal deposito te storten, waarbij de regelaar van de uitvaart wordt aangewezen als begunstigde. Dit om te voorkomen dat de erfgenamen samen toestemming moeten geven. Dat kost tijd en kan problemen geven.
Vergelijk vraag 49719 'Taken bezorger begrafenis (risico kosten regelen uitvaart)'.
Als problemen met een of meer erfgenamen te verwachten zijn, adviseer ik uw tante om een codicil op te stellen. Dan liggen haar wensen vast; haar wensen moeten worden gerespecteerd door alle erfgfenamen.
De bewindvoerder heeft formeel niets te maken met het afwikkelen van de nalatenschap. Daar moeten de erfgenamen samen een besluit over nemen.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht of vragen over de nalatenschap e.d. Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek. Als u vragen hebt over het regelen van de erfenis verwijs ik u naar de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
A.s. zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.