Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Problemen met bewindvoerder over uitvaart 2

30 mei 2020

Vraag nummer: 60875

Geachte heer van Putten,

Het is fijn dat u zoveel aandacht aan mijn problemen wilt geven, dank u wel daarvoor! Ik ben het met u eens dat dit een bizarre situatie is. En voor mij ook heel verdrietig. De situatie is trouwens nog bizarder dan ik al had beschreven: Ik had een liefdevolle band met mijn vader en mijn stiefmoeder. Mijn vader had mij als contactpersoon opgegeven bij allerlei zorginstellingen met de opdracht dat ze mij moesten bellen als er iets mis ging met hem. Ik belde hem regelmatig, maar in juni van 2019 was ik zelf erg ziek . Net in die tijd ging ook de gezondheid van mijn vader plotseling sterk achteruit en werd hij , na verblijf in het ziekenhuis ,opgenomen in het verpleegtehuis. Ook mijn stiefmoeder, die toen al dement was kwam daar terecht.
Ik werd hierover in het ongewisse gelaten. Toen ik me beter voelde en geen reactie van hen kreeg op mijn bellen, ben ik zelf op zoek gemoeten( in panische toestand) om uit te vinden waar ze waren gebleven.
Toen ik eindelijke de afdeling van het verpleegtehuis , waar mijn vader lag, gevonden had, kreeg ik ipv mijn vader, de bewindvoerster van mijn stiefmoeder aan de lijn, die daar toevallig was. Zij vertelde dat zij een vriendin/buurvrouw van mijn vader en mijn stiefmoeder was (mijn vader heeft nooit over haar gesproken met mij) en dat mijn vader niet wilde dat zij mij op de hoogte zou brengen van de situatie omdat de relatie tussen mijn vader en mij slecht zou zijn. Zij was op dat moment zijn "woordvoerder" omdat mijn vader zelf niet meer kon praten door zijn ziekte.
Zij vertelde ook dat mijn vader haar in juli een volmacht (van levenstestament) had gegeven om zijn financiele zaken te regelen , en haar benoemd had als bewindvoerder en mentor van mijn stiefmoeder. Tevens was ze eerste contactpersoon van mijn stiefmoeder.voor het verpleeghuis.
Volgens haar wilde mijn vader ook dat zij en haar familie zijn woning zou ontruimen en dat ze alle spullen mocht houden of verkopen en dan het geld houden. Omdat mijn vader het altijd heel belangrijk vond dat de erfstukken van zijn voorouders bij mij zouden komen te staan, was het vreemd dat hij het goed vond dat deze nu verkocht werden aan vreemden, zonder dat ik daarin werd betrokken. Ook was het zeer tegen het karakter van mijn vader in dat hij iemand van buiten de familie zijn financien liet regelen. Maar omdat ze zo vriendelijk overkwam, geloofde ik haar en nam ik aan dat mijn vader in de war was geraakt door zijn ziekte, die zijn hersens aangetast had.

Eind oktober 2019 werd mijn vader zo ziek dat hij niet verder wilde leven. De bewindvoerder was aanwezig bij zijn besluit. De bewindvoerder lichtte mij niet in hierover, terwijl het haar ondertussen duidelijk had moeten zijn , dat het contact tussen mijn vader, stiefmoeder en mij wel goed was, Mijn man is zelfs naar Nederland gegaan (ik was nog te ziek) om mijn vader en stiefmoeder te bezoeken, de bewindvoerder was erbij en kon zien hoe blij mijn vader en mijn stiefmoeder waren met het bezoek. Ze wist ook dat ik mijn vader veel brieven en kaarten stuurde, dat hij dat fijn vond en dat ik veel van mijn vader hield..
Toch belde de bewindvoerder mij pas toen mijn vader al een overdosis slaapmiddel had gekregen en niet meer reageerde op de buitenwereld. Ik heb daardoor geen kans van haar gekregen om afscheid van hem te nemen, terwijl zij en haar familie dat wel hebbent gedaan......Op dat moment hadden zij en ik nog een prima contact met elkaar, dus ik begrijp niet waarom ze zo heeft gehandeld.

Nu is het contact verzuurd doordat ik nu weet dat ze mij veel dingen heeft verteld, die niet waar zijn gebleken en omdat ze verkeerde of geen informatie verschaft voor de boedelbeschrijvingt die ik als executeur van mijn vaders testament moet maken. Onder andere beweerde ze dat mijn vader en stiefmoeder geen beleggingen hadden, terwijl ik nu bewijs heb dat het wel zo is en dat zij daarvan op de hoogte moet zijn geweest. Ook kwam ik erachter dat haar dochter de computer van het bedrijf van haar partner gebruikte om bankgegevens van mijn stiefmoeder naar mij op te sturen. In principe kan het hele bedrijf nu op de hoogte zijn van de nummers van mijn stiefmoeders bankrekeningen, waar veel geld opstaat. Toen ik daar bezwaar tegen maakte, wilde de bewindvoerder niets meer van mij weten, blokkeerde mijn emails en wilde dat al het contact via de notaris zou gaan.
Tevens wilde ze me ook niet meer inlichten hoe het met mijn stiefmoeder ging, Het verpleegtehuis mocht mij hieroverook niet inlichten.
Omdat de notaris er duidelijk van baalde om als tussenpersoon te dienen tussen twee kwade vrouwen en heel traag was in haar medewerking , heb ik in eind januari 2020 een brief gestuurd naar de kantonrechter. Ik heb daarin uitgelegd dat ik twijfelde of mijn vader nog wel in staat was geweest om belangrijke beslissingen te nemen toen hij de vriendin/ buurvrouw als bewindvoerder/mentor van mijn stiefmoeder aanstelde en of de bewindvoerder haar werk wel goed deed.. Tevens schreef ik uitgebreid over wat ik u hierboven heb beschreven , begeleid met emails tussen de bewindvoerder en mij en andere bewijzen.. Ik vroeg in de brief of ik het bewindvoerderschap mocht overnemen en een tweede mentor mocht worden zodat ook ik weet hoe het mijn mijn stiefmoeder gaat en voor haar kan zorgen. Ik heb uitgelegd dat mijn man curator is van zijn geestelijk gehandicapte broer en mentor van zijn zuster en dit prima verloopt als wonen we niet in Nederland. Pas halverwege mei kreeg ik een telefoontje van een juridisch medewerker dat mijn verzoek is afgewezen omdat de rechtbank vond dat de huidige bewindvoerder de belangen van mijn stiefmoeder goed behartigde.
Toen ik vroeg wat de rechtbank vond van het feit dat de bewindvoerder ontkende dat mijn vader en stiefmoeder beleggingen had, wist ze niet waar ik het over had. Ook vertelde ze mij dat de bewindvoerder niet verplicht was om mij informatie te verschaffen voor de inboedelbeschrijving.


Het was mij wel duidelijk dat ze mijn brief niet (goed) gelezen had omdat ik daar met bewijs kwam waaruit het tegenovergestelde blijkt. U begrijpt waarschijnlijk dat dit gesprek hierna wat minder vriendelijk verliep. Ik had 2 maanden gezwoegd om een begrijpelijke brief op te maken van 9 bladzijdes en 14 bijlages , en dan krijg ik na 3en een halve maand als antwoord een telefoontje van een dame, die niet weet waar ze het over heeft.
Ze heeft wel toegezegd dat ze nu zal bemiddelen met de bewindvoerder zodat ik alle gegevens voor de boedelbeschrijving van de bewindvoerder krijg en dat ook ik toestemming krijg om te weten hoe het met mijn, inmiddels doodzieke, stiefmoeder gaat.
Ik hoop niet dat ook dit nog maanden op zich laat wachten.
Dit is dus nog een aanvulling op mijn bizarre belevingen. Ik hoop niet dat u het erg vind dat ik u dit lange verhaal schrijf, ik had er behoefte aan om dit kwijt te kunnen aan iemand die de situatie ook bizar vindt (de rechtbank vond het blijkbaar niet bizar) .
Inmiddels heb ik het verpleegtehuis gemaild, uitgelegd dat ik executeur van een bewoner ben en gevraagd om een emailadres van een persoon waarmee ik een aantal zaken kan bespreken ( Ik heb nog ze nog maar niet met hel en verdoemenis bedreigt, hoewel ik er bijna zeker van ben dat ik gedwongen word om uw advies te gaan toepassen.) Uit ervaring weet ik dat het een gewoonte daar is om niet op mails te reageren, dus maandag ga ik de sociaal werkster van het huis nog maar eens proberen te bellen. Hopelijk neemt ze nu wel eens op.

Ik heb alleen een copie van het testament van mijn stiefmoeder, dat de notaris opstuurt aan de client ter goedkeuring en ondertekening. Hierin staat dat ik algemeen executeur ben, haar uitvaart regel en haar enige erfgename ben. In theorie kunnen hier dus nog wijzingen in zijn aangebracht, dus wsch. geldt dit niet als bewijs?
Ik heb in ieder geval de balende notaris een mail geschreven en het probleem voorgelegd over de situatie en de noodzaak dat ik moet bewijzen dat ik executeur van de uitvaart van mijn stiefmoeder ben.
Hopelijk reageert ze.


U vraagt ook hoe ik de uitvaart van mijn stiefmoeder wilde regelen vanuit het buitenland,
Toen mijn schoonmoeder overleed, waren we ook gedwongen om dit te regelen vanuit het buitenland en dat verliep goed, dus het zou toch in dit geval ook moeten lukken?
Ik denk dat men in deze tijd van de Corona pandemie wel meer zulke regelingen moet treffen .

Hoewel ik een vreselijke hekel aan de bewindvoerder heb ontwikkeld, vind ik toch dat zij, haar man en dochter recht hebben om bij de verzorging van uitvaart betrokken te worden . Ze hebben ook veel goede dingen voor mijn stiefmoeder gedaan. Ik heb haar dochter gemaild met de vraag of ze hier behoefte aan hebben. Als ze hier positief op reageert, kunnen we bespreken wie wat wil doen. En hoe de uitvaartdienst eruit moet zien.
Zoniet kan ik, denk ik veel per telefoon en internet doen. Anders kan ik een goede vriendin in Nederland machtigen om zaken te regelen. Mijn stiefmoeder had weinig vrienden meer en geen verdere familie dan ik.

Mijn stiefmoeder wil gecremeerd worden, dus de as mag in het crematorium blijven staan totdat ik haar kan ophalen. Ik zet haar dan samen met mijn vader bij in het familiegraf en kan hen beiden op die manier de laatste eer bewijzen..

Mocht u denken dat ik nog tegen problemen ga oplopen, dan hoor ik dat heel graag.

Ik las dat u ook een juridisch adviesbureau heeft:

zou ik, als ik een ander aan wil stellen om het gevecht aan te gaan met de bewindvoerder om gegevens te los krijgen voor de inboedelbeschrijving van zowel mijn vader als mijn stiefmoeders nalatenschap, misschien bij u terecht kunnen?

Weer met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is een lastig parket. Misschien komt alles 'gewoon' en 'vanzelf' toch nog goed, maar misschien ook niet.

Ik zou als ik u was in ieder geval toch al vast een brief naar de begraafplaats schrijven, zoals ik u eerst adviseerde. Dan is dat een stukje dat al gedekt is.
Het is ook een van de weinige stukjes waar ik een beetje verstand van heb.

Van bewind heb ik geen verstand en van erfrecht ook niet.
Als er problemen zijn, is men vaak bij een notaris niet aan het goede adres. Notarissen proberen vaak zo neutraal mogelijk te zijn, soms tegen beter weten in. Soms moeten mensen geen notaris raadplegen, maar een advocaat. Een die kan blaffen, maar zonodig ook kan bijten.

In mijn vakgebied heb ik de reputatie dat als ik iets stel of beweer, ik ook bereid ben om naar de rechter te stappen. Gewoon omdat ik verstand van zaken heb en ook geen zaken doe waarvan ik weet dat mijn klant ongelijk heeft. Die reputatie is vaak al voldoende om een zaak te winnen, nog voordat de zaak voor de rechter komt. Dat is zo plezierig als je te maken hebt met een professionele partij, die snapt het dat geen enkele zin heeft om bij de rechter onderuit te gaan. Zie bijvoorbeeld eerder deze maand vraag 'Monumentale boom staat begraving in de weg (1)'.

Zo iemand hebt u - denk ik - eigenlijk ook nodig om het gedrag van de bewindvoerder te beoordelen. En zonodig tijdig bij te sturen.

Praktisch moet men dan ook de afweging maken tussen risico en kosten. U zegt bijvoorbeeld dat uw stiefmoeder beleggingen had en dat de bewindvoerder zegt van niets te weten. Praktisch gezien hangt het dan ook gewoon van de omvang van de beleggingen af of het zin heeft om er een advocaat met specifieke kennis en ervaring van bewind en van het erfrecht op te zetten. Zulke specialisten zijn er. Ik ken ze alleen zelf niet.

Ik heb inderdaad een juridisch adviesbureau, maar ik weet niets van bewind en erfrecht.
Ik ben helemaal gespecialiseerd in zaken rond begraven en cremeren. Ik heb veel gemeenten als klant, o.a. voor het maken van verordeningen voor begraafplaatsen. Onlangs een gemeente die ontdekte een fout te hebben gemaakt in een vergunning voor een crematorium en vraagt hoe die fout het beste te herstellen is. Uitvaartverzorgers komen vaak met vragen bij mij. Ik help mensen en organisaties met de aanleg van begraafplaatsen en crematoria en soms help ik mensen en organisaties om de komst van begraafplaatsen en crematoria te voorkomen. Particulieren hebben soms problemen met begravingen en met opgravingen. Soms ook over de verdeling van as e.d. Als een gemeente een begrafenis weigert, lukt het mij bijna altijd om dat toch toe te laten staan, soms via de rechter, binnen 2 of 3 dagen, soms met een kort geding binnen 20 uur.

Afgezien van het advies over het graf overschrijven, kan ik u helaas niet verder helpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder