Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis vervolg 50660 (lijkvinding)

11 mei 2017

Vraag nummer: 50712

Geachte heer Van der Putten,

Vragensteller gaf aan dat de forensische opsporing de opdrachtgever voor dna is.

Dat is meestal niet het geval.

In ons mortuarium (is politiemortuarium) komt dit regelmatig voor.

Als bij een lijkvinding de identiteit niet vast is komen te staan, maar men is er wel van overtuigd dat er sprake is van een natuurlijk overlijden dan is voor de politie de kwestie afgedaan.

Het is dan aan de burgermeester (art 21) om te zorgen dat er lichaamsmateriaal, dna, gebitsstatus etc wordt gemaakt/afgenomen.

De burgemeester doet dat zelf niet, laat dit over aan de forensische opsporing, de forensisch tandarts komt, de assistenten van het NFI komen lichaamsmateriaal uitsnijden voor het DNA onderzoek.

De kosten van mortuarium en de onderzoekskosten betaalt dan de gemeente (burgemeester) (degene die opdracht geeft, meestal de gemeente waar het lichaam vandaan komt, niet waar het lijk zich bevindt.

Het stoffelijk overschot blijft dan liggen in het mortuarium, en formeel ga je dan de termijnen niet halen van waarbinnen begraven moet worden, en melden we het ook bij onze eigen gemeente als het stoffelijk overschot afkomstig is van een andere gemeente.

Als dan de ID bekend is, komen de nabestaanden in beeld: als die de uitvaart gaan betalen zullen ze ook de vervolgkosten mortuarium betalen: en anders de uitvaart door de gemeente. En die hebben weer een verhaalsmogelijkheid op de nalatenschap.

Met vriendelijke groet

Henk Janssen
Janssen Uitvaartverzorging
Panningen

Antwoord:

Geachte heer,

Dank voor deze aanvulling op de vragen nummer: 50660 'Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis vervolg 50657 (lijkvinding)' en nummer 50657 'Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis (lijkvinding)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder