Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis

8 mei 2017

Vraag nummer: 50657

Welke kosten kunnen we verwachten als we de begrafenis voor een broer gaan regelen, maar de erfenis, vanwege schulden, besluiten te verwerpen. Wegens dna onderzoek ligt hij eerst in een mortuarium, daarna volgt overlijdensakte. Moeten we de mortuariumkosten ook betalen, of pas na vaststelling dna match?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men moet die kosten betalen, waar men opdracht toe heeft gegeven. Als u DNA-onderzoek in een mortuarium wenst, moet de kosten van het onderzoek, transport naar het mortuarium en gebruik mortuarium betalen.

Als u de begrafenis regelt terwijl u de erfenis verwerpt, moet u toch de begrafenis betalen. U bent dan persoonlijk aansprakelijk voor de kosten. U kunt die niet betalen uit de nalatenschap, maar uit eigen zak.

U moet de mortuariumkosten betalen, ongeacht de uitkomst van het DNA-onderzoek.

Ook de volgorde van wat waarna gebeurt, maakt geen verschil. Men is simpelweg verantwoordelijk voor alle kosten waar men opdracht toe geeft of die er mee samenhangen. Als u DNA van een broer wilt laten onderzoeken, impliceert dat dat er een plek moet zijn waar dat kan. En dat de broer daar heen wordt vervoerd.

Zie ook 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Vervolg: zie vraag nummer: 50660 'Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis vervolg 50657 (lijkvinding)'.

Ik kreeg ook nog een zinvolle aanvulling van een eigenaar van een mortuarium: vraag nummer 50712 'Kosten mortuarium bij verwerpen erfenis vervolg 50660 (lijkvinding)'.


--------

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder