Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ons kind dood geboren 1982. Wij weten niet waar het heen gegaan is

19 september 2019

Vraag nummer: 58623

Levenloos geboren kindjes tot 24 weken hoeven niet aangegeven te worden bij de gemeente begrijp ik. Worden deze kindjes dan ook niet geregistreerd? Hoe ging dit in de jaren 80?
Konden deze kindjes in de jaren 80 vanuit het ziekenhuis aangeboden worden aan de begraafplaats en werden deze kindjes dan niet geregistreerd? Dan zou de beheerder van de begraafplaats niet weten wie de ouders zijn begrijp ik. Dan werd het kind anoniem begraven en ouders wisten niets. (Ik wist immers ook niets) Of werd in die tijd misschien alleen op de begraafplaats geregistreerd en niet bij de gemeente?
Ons kind werd met 30 weken levenloos geboren. Werd in die tijd daar misschien op dezelfde manier mee om gegaan als met een kind van 24 weken?

Ik ben al op onderzoek uit geweest. Bij gemeente begraafplaats crematorium niets gevonden.
Ons kind was 30 weken en volgens verslag van de pathaloog pl/min 4 weken al overleden.
Nu de in indruk dat het alszijnde 24 weken afgevoerd is. Dit zal dan begraven of cremeren zijn.
Ik probeer er zo dicht mogelijk bij te komen wat er mee gebeurt kan zijn.

Ik hoop dat u antwoord kan geven.
Vriendelijke groet,
X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of onvoldragen kinderen tot 24 weken die levenloos geboren zijn in de jaren '80 nergens geregistreerd zijn (bij de burgerlijke stand; tegenwoord BRP), kan ik u niet met zekerheid zeggen. Deze vragenrubriek is er namelijk voor de wetgeving voor begraven en cremeren, het lijkbezorgingsrecht. De registratie bij de burgerlijke stand betreft het personen- en familierecht. Dat is juridisch een andere tak van sport.

Ik kan u wel in algemene zin iets vertellen. Het zou inderdaad zo kunnen zijn dat zulke onvoldragen menselijke vruchten in de jaren '80 aangeboden zouden kunnen zijn aan een lokale begraafplaats. Dat kan op dit moment en het zou ook in de jaren '80 van de vorige eeuw gekund hebben.
Hoe zo'n kind dan bij de begraafplaats geadministreerd is, kan ik u niet zeggen. Als het kind niet bij de gemeente aangegeven was, had het niet officieel een naam. Het kind kan begraven zijn onder de naam van het ziekenhuis, of onder de naam van de moeder of de naam van de vader. Als het ziekenhuis de begraving verzorgde, is het misschien anoniem begraven.

Ik weet uit die tijd dat zulke onvoldragen kinderen wel een eigen graf konden krijgen, als de ouders dat wensten. Een bevriend echtpaar verloor in die tijd een veel te vroeg geboren kind. De vader heeft zelf voor de begrafenis zorg gedragen. Dat kon destijds natuurlijk ook.

Als een kind veel te jong overleden en geboren is, kon het - zakelijk gezien - als specifiek ziekenhuisafval (vreselijke term in dit verband) worden afgevoerd en worden verbrand. Net als bijvoorbeeld geamputeerde lichaamsdelen of verwijderd weefsel of verwijderde organen.

Ik heb ook wel gehoord dat veel te jong geboren en gestorven kinderen soms ook wel werden begraven in de tuin van het ziekenhuis.

En inderdaad zouden ze begraven kunnen worden op een gewone begraafplaats, maar ik vermoed eerlijk gezegd dat dat veel minder vaak gebeurde. Voor een begrafenis op een begraafplaats moest waarschijnlijk een begrafenisondernemer worden ingeschakeld die de kist laat zakken e.d. en moet grafhuur worden betaald. Ik schat in dat een ziekenhuis dat niet snel regelt en daar geen kosten voor maakt, buiten de ouders om. Ook, omdat je bij begraafplaatsen nog een keuze moet maken tussen een gemeentelijke of een kerkelijke begraafplaats. Voor sommige mensen was en is dat nog steeds een principiƫle keuze; zo'n keuze gaat een ziekenhuis waarschijnlijk in de jaren '80 niet maken buiten de ouders om.
[NB aanvulling: ik heb later van een gepensioneerde begraafplaatsbeheerder uit een grote stad vernomen dat ziekenhuizen in zijn gemeente wel onvoldragen menselijke vruchten anoniem lieten begraven via een uitvaartondernemer. Misschien was dat ook omdat die stedelijke ziekenhuizen weinig of geen tuin hadden].

Het betreffende ziekenhuis is de enige instantie die u zou moeten kunnen vertellen hoe er destijds met uw kind gehandeld is.
Als men daar geen administratieve gegevens meer van heeft, kan misschien een voormalige verloskundige of gynaecoloog of huisarts of iemand anders die in die periode professioneel met te jong overleden kinderen in dat betreffende ziekenhuis van doen had, vertellen over de gang van zaken.

Er was in elk geval destijds in Nederland geen vaste regel die iedereen altijd toepaste.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 58771, vervolgvraag nummer 58911, vervolgvraag nummer 59301 en vervolgvraag nummer 59788.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder