Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aangeven bij gemeente en begraven


26 november 2019

Vraag nummer: 59301

De jaren 80: het aangeven van een doodgeboren kind bij de gemeente en het wel of niet geadministreerd worden bij de gemeente staat los van elkaar begreep ik.
Vraag: kind aangeven bij de gemeente en begraven, staat dit ook los van elkaar?
Moet een kind aangegeven worden om te mogen begraven.
Dit in de jaren 80

Nog een vraag: Het ziekenhuis kon in die tijd (40 jaar terug) in theorie voor een anonieme begraving kiezen en zo een levenloos kind laten begraven zonder dat de ouders dit wisten.
Vraag: werd dan wel de naam van een van de ouders vermeld aan de begraafplaats?
Ivm een verlof tot begraven en daar staat de naam van de ouders toch in?

Vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk dat de aangifte van een doodgeboren kind in de jaren '80 (wat wettelijk bij een bepaalde leeftijd wel verplicht was) niet leidde tot het opnemen van het kind in het bevolkingsregister van de burgerlijke stand. Dat is nu juist het punt wat sinds ongeveer twee jaar anders is geregeld: men kan met terugwerkende kracht alsnog doodgeboren kinderen laten opnemen in het bevolkingsregister (tegenwoordig Basisregistratie personen, BRP, geheten).

Maar zeker weten doe ik het niet, want dat ligt op het terrein van het personen- en familierecht. Daar heb ik geen verstand van, zoals ik u op 16 oktober jongstleden en 19 september ook al schreef.

Of een kind wel of niet was opgenomen in het bevolkingsregister, staat los van de vraag of het kan worden begraven. Een doodgeboren menselijke vrucht kan worden begraven zonder in het bevolkingsregister te staan. Tegenwoordig is daar een 'leeftijdsgrens' voor vastgestel, in de jaren '80 was er geen duidelijke leeftijdsgrens, zoals ik u al eerder schreef.

Jonge doodgeboren kinderen konden begraven worden zonder verlof van de gemeente. Dat was vroeger zo en tegenwoordig nog steeds zo. Sinds 2010 is een verklaring van een arts dat het om een jonge menselijke vrucht gaat, voldoende (zie artikel 11a Wet op de lijkbezorging). Voor 2010 was zo'n verklaring niet nodig.

In de jaren '80 konden menselijke vruchten dus begraven worden zonder een verlof van de gemeente en zonder een verklaring van een arts dat het jonge vruchten betrof.
Er was dus geen verlof waar de naam van de moeder in stond. Ik vermoed dat het ziekenhuis ook geen verklaring afgaf dat het een voor de geboorte overleden kind van die en die ouders was. Daar was wettelijk en procedureel geen noodzaak toe. En als er wel zulke verklaringen werden afgegeven, was er geen verplichting voor de begraafplaats om die te archiveren, want zulke jonge kinderen vielen buiten de wet.

Of men toch ooit iets heeft geadministreerd kan alleen een betrokken begraafplaats u vertellen.
Ik kan alleen zien dat er destijds geen wettelijke verplichting was om namen van een veel te vroeg doodgeboren kind of diens moeder of beide ouders op te geven en om die bij de begraafplaats te noteren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE