Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten in Duitsland


20 februari 2019

Vraag nummer: 57369

Geachte Heer van der Putten,
Ik heb een vraag over grafrechten in duitsland. October 2018 is mijn zwager overleden en woonde in een wohnheim in duitsland. Hij had een bewindvoerder die zijn zaken regelde. Deze bood aan om zijn zaken af te handelen in duitsland. Wij konden daar niet heen en gaven toestemming. Alles ging goed tot het moment dat we de rekening krijgen over grafrechten. Eerst gebeld met betreffende kerkgemeente eerst werd verteld dat het betaald werd door de bewindvoerder. Totdat we een 2/3 weken later bericht kregen dat de bewindvoerder het ineens niet kon betalen uit de nalatenschap. Terwijl er genoeg moest zijn dit te doen. Bewijzen van kantongerecht. Nu is mijn vraag ben ik verplicht deze te betalen? we hebben er verder niks mee te maken gehad, van begrafenis tot begraafplaats. Wat gebeurt er als je niet betaalt? wordt het graf/urn dan geruimd?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp indirect uit uw verhaald dat uw zwager is gecremeerd en zijn asbus in een graf op een Duitse begraafplaats is geplaatst. Dat kan kloppen, omdat men in Duitsland in principe verplicht is om een asbus te begraven. Als het graf niet betaald wordt, dan ligt het voor de hand dat de asbus uit het graf wordt verwijderd en de asbus wordt geruimd.
Als het om een kerkelijke begraafplaats gaat, zou ik - als ik u was - daar mee contact opnemen, uitleggen dat de bewindvoerder eerst had aangegeven dat er wel geld voor een graf was, maar dat later niet zo bleek te zijn. En dan kunt u bij die begraafplaats de asbus laten opvragen. Als de asbus naar Nederland zou komen, zou dat veel goedkoper kunnen zijn. Ik verwacht van een kerkgenootschap meer begrip voor deze lastige situatie dan van een gemeente.

Men kan overigens zelf geen asbus naar Nederland laten komen. Dat moet gevraagd worden via een uitvaartinstelling, die een 'Urnenanforderung' kan doen. Dat kan een particulier niet doen. Zie in deze rubriek meer vragen over zulke aanvragen van asbussen.

Wat betreft het handelen en nalaten van de bewindvoerder, daar kan ik niets over zeggen. Dat hangt af van de afspraken die u precies gemaakt hebt en wat voor informatie de bewindvoerder u heeft gegeven. Dan hangt het er ook van af of er behalve uw vrouw ook meerdere erfgenamen van uw zwager zijn.
De bewindvoerder moet natuurlijk precies rekening en verantwoording afleggen. Ik neem aan dat de bewindvoerder ook een salaris in rekening mag brengen.
Of u verplicht kunt worden om de kosten van de begraafplaats (mede) te betalen, weet ik niet, omdat ik niet precies wat wat uw afspraken waren.
Maar van een afstand, met zulke summiere informatie, kan geen advies worden gegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >