Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn vanuit Duitsland (Urnenanforderung)

3 september 2008

Vraag nummer: 5656 (oude nummer: 11211)

Wat kost het opvragen/ transporteren van een urn bij een duitse begrafenisonderneming naar een nederlandse begrafenisonderneming, ter bijzetting in onze tuin (wij zijn eigenaar). We hebben begrepen dat urnen in duitsland kennelijk nooit aan de verwanten worden afgegeven.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor zover ik weet ik een zogenaamde 'Urnenanforderung' van een Nederlands uitvaartinstituut nodig. Men mag inderdaad een asbus niet rechtstreeks aan nabestaanden afstaan. Duitsland kent de zogenaamde Friedhofszwang; de asbus mag alleen naar een begraafplaats of columbarium worden overgebracht.

Ik denk dat een begraafplaatshouder of crematoriumhouder een dergelijke Anforderung kan doen. Maar u wilt de urn bijzetten in uw tuin.
Een instelling die in zo'n geval een Anforderung kan doen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die daarvoor alleen administratiekosten rekent. De urn kan per post of koerier worden verzonden, of (op afspraak) zelf worden opgehaald.

Als crematoria een asbus uit het buitenland krijgen, moeten zij een maand wachten met de afgifte van de asbus aan familie. de stichting Grafzorg Nederland heeft een regeling waarbij men geen maand hoeft te wachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder