Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Urn in Duitsland (Urnenanforderung)

7 september 2017

Vraag nummer: 51890

Mijn moeder uit emmerich wordt in duisburg gecremeerd. ...als de asbus terug komt bij de ondernemer kunnen wij dan alsnog beslissen dat wij een urn voor haar willen in duitsland en niet een massagraf ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u bedoelt te vragen of u of familie de urn in Duitsland in een urn thuis kunt bewaren in plaats van de urn op een kerkhof bij te zetten, dan denk ik dat dat niet zonder meer kan. Een Duitse uitvaartondernemer mag de urn niet afgeven aan nabestaanden. Er is in Duitsland een verplichting om asbussen bij te laten zetten op begraafplaatsen.

Wat wel kan, is dat u een asbus naar Nederland laat overkomen. Een Nederlandse uitvaartonderneming of begraafplaats mag een asbus volgens de Nederlandse wet wel aan nabestaanden geven. Die nabestaanden mogen de asbus dan wel meenemen naar Duitsland en daar thuis bewaren. Of op laten sturen.

Het is in Duitsland niet verboden om een asbus thuis te hebben. Men mag asbussen uit het buitenland thuis bewaren.
Het is in Duitsland wel verboden aan crematoria en uitvaartondernemingen en begraafplaatsen om asbussen aan nabestaanden te geven.

Als men een asbus uit Duitsland naar Nederland laat sturen en weer naar Duitsland terug stuurt, kan men in Duitsland op een legale manier een asbus hebben.
Tot 1991 gold het omgekeerde ook voor Nederland. In Nederland mocht men vroeger ook geen asbus aan nabestaanden afgeven. Men kon toen een crematorium vragen de asbus naar Duitsland te sturen en hem in Duitsland naar een privé adres in Nederland te laten sturen. Dan kreeg men legaal de asbus in handen.

Een instelling die voor u een Urnenanforderung kan doen om de urn uit Duitsland op te vragen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die daarvoor alleen administratiekosten rekent. De urn kan per post of koerier worden verzonden, of (op afspraak) zelf worden opgehaald.

Als crematoria een asbus uit het buitenland krijgen, moeten zij een maand wachten met de afgifte van de asbus aan familie. Grafzorg heeft een regeling waarbij men geen maand hoeft te wachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder