Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn in Duitsland (Urnenanforderung)


7 september 2017

Vraag nummer: 51890

Mijn moeder uit emmerich wordt in duisburg gecremeerd. ...als de asbus terug komt bij de ondernemer kunnen wij dan alsnog beslissen dat wij een urn voor haar willen in duitsland en niet een massagraf ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u bedoelt te vragen of u of familie de urn in Duitsland in een urn thuis kunt bewaren in plaats van de urn op een kerkhof bij te zetten, dan denk ik dat dat niet zonder meer kan. Een Duitse uitvaartondernemer mag de urn niet afgeven aan nabestaanden. Er is in Duitsland een verplichting om asbussen bij te laten zetten op begraafplaatsen.

Wat wel kan, is dat u een asbus naar Nederland laat overkomen. Een Nederlandse uitvaartonderneming of begraafplaats mag een asbus volgens de Nederlandse wet wel aan nabestaanden geven. Die nabestaanden mogen de asbus dan wel meenemen naar Duitsland en daar thuis bewaren. Of op laten sturen.

Het is in Duitsland niet verboden om een asbus thuis te hebben. Men mag asbussen uit het buitenland thuis bewaren.
Het is in Duitsland wel verboden aan crematoria en uitvaartondernemingen en begraafplaatsen om asbussen aan nabestaanden te geven.

Als men een asbus uit Duitsland naar Nederland laat sturen en weer naar Duitsland terug stuurt, kan men in Duitsland op een legale manier een asbus hebben.
Tot 1991 gold het omgekeerde ook voor Nederland. In Nederland mocht men vroeger ook geen asbus aan nabestaanden afgeven. Men kon toen een crematorium vragen de asbus naar Duitsland te sturen en hem in Duitsland naar een privé adres in Nederland te laten sturen. Dan kreeg men legaal de asbus in handen.

Een instelling die voor u een Urnenanforderung kan doen om de urn uit Duitsland op te vragen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die daarvoor alleen administratiekosten rekent. De urn kan per post of koerier worden verzonden, of (op afspraak) zelf worden opgehaald.

Als crematoria een asbus uit het buitenland krijgen, moeten zij een maand wachten met de afgifte van de asbus aan familie. Grafzorg heeft een regeling waarbij men geen maand hoeft te wachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE