Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafsteen eigenaar


13 april 2021

Vraag nummer: 62740

Beste meneer W.van der Putten,
ik heb uw filmpje over een grafsteen bekeken. Out de inhoud volgt dat de eigenaar van de grafsteen degene is die ervoor heeft betaald. Na het overlijden van mijn partner nam zijn stiefvader illegaal geld uit ons huis. Zonder voorafgaande toestemming bestelde hij een grafsteen en betaalde het uit de geld van erfenis van mijn dochters en niet uit zijn eigen middelen. Zijn naam staat op de factuur (contact voldaan), dus hij is officieel de eigenaar van de grafsteen. Ik denk niet dat dat klopt ,want de eigenaren zouden mijn dochters moeten zijn (ze zijn nog minderjarig). Alle kosten van de begrafenis werden gedekt door de erfenis, wat in wezen correct is.
De stiefvader weigert echter mijn dochters belangrijke herinneringen te geven, zoals een condoleanceboek of een rouwvideo. Heeft hij recht om alles te houden?
Ik heb in verleden contact met u gehad (vragen 61882, 61934, 61991). U hebt me veel geholpen. Bij voorbaat dank.
J.Polochova

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op wiens naam de factuur van de grafsteen staat, zegt niet altijd iets. Soms betaalt een notaris of andere executeur rekeningen voor de begrafenis of de grafsteen. Dat maakt die notaris of executeur nog niet de rechthebbende op het graf of de eigenaar van de grafsteen.

Je moet eigenlijk kijken naar van wie het geld is. De stiefvader van uw partner was en is geen erfgenaam van uw partner. De kinderen van uw partner zijn de erfgenamen. De steen is met hun geld gekocht. Zij behoren daarom aangemerkt te worden als de eigenaren van de grafsteen.

Minderjarigen kunnen zeker zelf eigenaar zijn van iets en bijvoorbeeld ook rechthebbende van een graf zijn. Alleen is het zo dat een ouder of een voogd dan namens hen moet beslissen als het om belangriijke zaken gaat.

Wat betreft de vraag of de kinderen aanspraak kunnen maken op een condoleanceboek of een rouwvideo, is het antwoord moeilijker. Je kunt zeggen dat het kinderen het ook zelf betaald hebben, want het geld van de erfenis is hun geld. Maar was het boek of de video ook hun idee of wens?

Mij lijkt dat van een video een kopie kan worden gemaakt en van een condoleanceboek kunnen ook kopieën worden gemaakt. Ik zou zeggen: doe dat. Stel het in ieder geval aan de stiefvader voor.

Nog een idee. Leeft de moeder van uw overleden partner nog? Heeft zij niets in te brengen? Zou zij haar kleinkinderen ook geen herinneringen aan de uitvaart van hun vader gunnen? Is er met haar te praten?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >