Over kosten voor ruiming van het graf van mijn opa en oma


23 oktober 2016

Vraag nummer: 47882

de kerk wil het graf ruimen , maar de kerk wil hebben dat wij als kleinkinderen dat betalen , wij als kleinkinderen hebben nooit getekend en de kinderen van onze opa en oma leven ook niet meer , zijn wij verplicht dat de ruimingskosten voor ons als kleinkinderen voor ons zijn hoogachtend meh dreessen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kerk heeft geen enkel recht om van u (en anderen) kosten voor het verwijderen van het graf te betalen. In de tijd dat het graf is uitgegeven, zal hier al voor betaald zijn omdat dat soort kosten destijds gewoon in het huurtarief zaten.
Voorts bent u niet verplicht omdat u niets getekend hebt. Ook uw ouders zouden waarschijnlijk tot niets verplicht zijn. En waarschijnlijk ook niet uw oma als het om het graf van opa ging.

Bij een graf op een kerkelijke begraafplaats is sprake van een overeenkomst. Een van beide partijen kan niet zomaar nieuwe kosten verzinnen en in rekening brengen. Maar ik hoor vaak dat kerkelijke begraafplaatsen dat toch proberen.

Zie vraag 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Ik zou als ik u was de kosten gewoon niet betalen. Als men de kosten via de rechtbank zou willen innen, moet men eerst maar eens de grondslag van die vordering aantonen. Welnu, die is er niet.

Zie de vele vergelijkbare vragen over de kosten van het ruimen van een grafsteen, die al jaren geleden uitgebreider zijn beantwoord, in de sub-rubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen/monument'. Zoals de vragen
"Kunnen kosten ruimen graf op mij verhaald worden?",
"Kosten graf ruimen",
"Wie moet kosten dragen van graf ruimen?",
"Ruimingskosten monument",
"Kosten ruimen graven" en
"Rekening voor ruimen graf".

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >