Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rekening voor ruimen graf


21 juli 2002

Vraag nummer: 831  (oude nummer: 1155)

Recent kreeg ik een rekening voor het verlengen van de grafrechten. Tevens zat er een antwoordkaart bij voor het geval ik geen verlenging wenste, maar het graf wilde laten ruimen. Deze kaart was tevens een machtiging voor de kosten van dat ruimen. Nu wens ik de grafrechten niet te verlengen, maar vind het wel vreemd dat mij de kosten voor het ruimen in rekening worden gebracht.
Ben ik verplicht deze kosten te betalen?
Waar is dat op gebaseerd?
Met vriendelijke groeten,
Martin Goossens.

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn begraafplaatsen, met name veel katholieke begraafplaatsen, die een bedrag in rekening brengen voor het verwijderen van het grafmonument na het beƫindigen van het grafrecht.
Het is een voorwaarde die in het reglement is opgenomen.
Het is een contractuele verplichting die u op zich hebt genomen toen het graf werd uitgegeven of later op uw naam werd gesteld.

Je kunt dit soort zaken op 2 manieren benaderen.
1. Er zijn begraafplaatsen die meteen de latere kosten van het verwijderen en afvoeren van een monument in de kosten van uitgifte van het graf verdisconteren.
2. En er zijn begraafplaatsen die gewoon telkens de kosten in rekening brengen op het moment dat ze zich voordoen (de kosten van uitgifte van het graf waren dan ook minder hoog).
De laatste is op zich de meest zuivere methode, maar heeft feitelijk niet mijn persoonlijke voorkeur. De meeste nabestaanden zijn er niet op bedacht dat er later nog kosten komen. Op het moment van uitgifte van een graf worden deze kosten gewoonlijk uit de nalatenschap betaald en komen ze ten laste van alle erfgenamen. Op een later moment is de nalatenschap verdeeld en moet de persoon op wiens naam het graf staat, maar zien of hij andere erfgenamen ook weer zo ver krijgt om in deze kosten te delen. Ik vind het erg onhandig.

Echter, als deze kosten en voorwaarden (nog) niet in het beheersreglement of de grafakte stonden op het moment dat het graf werd gehuurd, dan bent u er niet aan gebonden! Men kan niet lopende een contract de voorwaarden veranderen.

Maar onhandig of niet, als het destijds wel in de grafakte of het reglement stond ik vrees dat u er wel aan gebonden bent. Als u niet zou betalen is de begraafplaats gerechtigd om deze kosten via een incassobureau of de kantonrechter te innen.

Met vriendelijke groet,

mr. W.G.H.M. van der Putten

21 juli 2002TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE