Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten graf ruimen


2 november 2006

Vraag nummer: 4554  (oude nummer: 8446)

Mag een parochie mij de grafruimingskosten nu in rekening brengen als het graf over 30 jaar eventueel geruimd wordt?

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord is 'ja' en 'nee'.
Natuurlijk moeten de kosten van het ruimen van een graf op de een of andere manier in de kosten van een graf verdisconteerd worden en moet de rekening aan de rechthebbende van een graf gepresenteerd worden. Anders komt de begraafplaats financieel niet rond.
Maar de vraag is hoe dat mag.

Voor een parochie geldt hetzelfde als voor ieder andere persoon of ieder ander bedrijf of iedere andere instelling. Men mag alleen een rekening sturen voor een dienst, als men die dienst verricht. Ik heb weinig verstand van economische wetgeving, maar je kunt en mag volgens mij geen rekening sturen voor een dienst die je misschien niet verricht. En een rekening voor een dienst over 30 jaar lijkt me ook te ver weg.

Anderzijds zijn de kosten van ruiming van een graf een noodzakelijk en vast onderdeel van het (blijven) uitgeven van graven op een begraafplaats. Ik begon mijn antwoord er al mee. Deze kosten moeten volgens mij gewoon deel uitmaken van het huurtarief van het graf voor 30 jaar, net als bijvoorbeeld het algemeen onderhoud van de begraafplaats. Het zijn gewoon vaste noodzakelijke onderdelen van het voor een bepaalde termijn uitgeven van een graf. Men moet een soort gemiddelde berekenen en dat in het vaste tarief verdisconteren. En dat mag wel.

Als de parochie u een nota heeft gestuurd waarmee u het niet eens bent, kunt u bij de parochie klagen. Er kan - als dat niet helpt - wellicht ook een klacht ingediend worden bij de Ombudsman Uitvaartwezen (Postbus 92, Eindhoven), als de Parochie aangesloten is bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen.
En anders betaalt u die nota gewoon niet. De parochie is de partij die dan maar moet zien dat ze het bedrag geïnt krijgt. Dan moet ze naar de sector Kanton van de rechtbank. Misschien dat die een vordering afwijst vanwege de mankementen aan een factuur voor een onzekere toekomstige dienst.

Van de andere kant: het is waarschijnlijk wel terecht dat de parochie de kosten rekent. Als het gewoon een onderdeel van de huurkosten van 30 jaar was geweest, zoals het bij 99,9% van de begraafplaatsen is, dan had u die huurkosten waarschijnlijk zonder morren betaald. Waarom nu dan moeilijk doen?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >