Kosten ruimen grafsteen na 36 jaar terecht?


8 februari 2013

Vraag nummer: 33574

Geachte

Mijn vader is 36 jaar geleden executeur testamentair geweest van een kennis.
De gehele nalatenschap van betreffende persoon is naar 4 grote liefdadigheidsinstanties gegaan.
Nu, 36 jaar later komt het kerkbestuur met een rekening euro 200,- I.v.m het verwijderen van de grafsteen.

Vader is van mening dat hij dit bedrag niet hoeft te betalen.
Is dit de normale gang van zaken?

Hopende op een antwoord Uwerzijds verblijf ik met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Zie vraag 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen.

Het in rekening brengen van kosten voor de ruiming van de grafsteen bij het aflopen c.q. niet verlengen van het grafrecht is een nieuwe tendens van de afgelopen vijf jaren bij vooral katholieke begraafplaatsen.

Het is maar de vraag of de eigenaar van de begraafplaats terecht een bedrag kan vragen voor het verwijderen van een grafsteen.
Een begraafplaatshouder mag dergelijke kosten alleen rekenen als deze kosten ook al bekend waren op het moment van de uitgifte van het graf. Als de begraafplaatshouder een graf uitgeeft, weet hij dat de huur een keer eindigt en dat men nog eens een grafmonument moet verwijderen. Dat zit normaal gesproken in de prijs van de huur van het graf.

Als (de aankondiging van) deze toekomstige kosten 36 jaar geleden niet in de grafakte of in het beheersreglement van de begraafplaats stonden, mag men ze nu niet in rekening brengen. Ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat deze voorwaarden en kosten 36 jaar geleden niet met uw vader zijn afgesproken.

Het uitgeven en hebben en houden van een graf is een overeenkomst; alleen de destijds gemaakte afspraken gelden. Men kan niet later eenzijdig nieuwe kosten bedenken en in rekening brengen. Contract is contract, of 'afspraak = afspraak', simpel gezegd.

Als uw vader er met de begraafplaatshouder niet uit komt, en het gaat om een kerkelijke begraafplaats die is aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (www.begraafplaats.nl), dan kunt u misschien een klacht laten behandelen door de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl.
(Bij een gemeentelijke begraafplaats kan men een bezwaarschrift indienen; daar gelden hele andere procedures).

Zie de vele vergelijkbare vragen over de kosten van het ruimen van een grafsteen, die al jaren geleden uitgebreider zijn beantwoord, in de sub-rubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen/monument'. Zoals de vragen "Kunnen kosten ruimen graf op mij verhaald worden?", "Kosten graf ruimen", "Wie moet kosten dragen van graf ruimen?", "Ruimingskosten monument", "Kosten ruimen graven" en "Rekening voor ruimen graf".

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen


Of kijkersvragen zoals over de nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >