Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf schudden en tegelijkertijd resten uit geruimd graf herbegraven (2)

7 april 2021

Vraag nummer: 62697

Geachte heer Van Putten,
Dank voor uw snelle reactie. Excuses voor het niet-vermelden van de plaats; het betreft hier de gemeente Krimpen aan de IJssel. Ik heb vanmorgen opnieuw contact gezocht en volgens de ambtenaar is e.e.a. niet mogelijk wegens bestaande wet- en regelgeving:
- maximaal 3 personen per graf
- er wordt maar 1 laag geschud
Ik overweeg een brief aan B&W te schrijven om een uitzondering op de regel te maken of zou dit een kansloze missie zijn?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nu ik weet om welke gemeente gaat, kan ik de geldende regels van de gemeente er bij pakken.

In artikel 29 lid 5 van de Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Krimpen aan den IJssel 2020 is geregeld: "De rechthebbende van een particulier graf kan bij de beheerder een aanvraag indienen om de menselijke resten te doen verzamelen om deze opnieuw in dezelfde grafruimte te doen plaatsen (...)."
Hiermee is het zogenaamde schudden van een graf bedoeld. Ik lees niet dat deze regeling beperkt is tot het schudden van 1 laag. De regel geldt voor het hele graf; dat is bij bijna alle begraafplaatsen zo. Het is zeldzaam als het niet voor het hele graf geldt; waar die aparte regel geldt, is dat uitdrukkelijk zo beschreven. Of die aparte regel - als die bestaat - ook voor alle graven geldig is, is ook maar de vraag omdat het recht op het schudden van een graf een oud recht is. Het maakt een groot verschil of je als familie een graf eenmalig kunt gebruiken voor een echtpaar, dan wel of je het graf telkens kunt schudden. In het laatste geval zou je een graf binnen 250 jaar in principe misschien wel voor 10 echtparen kunnen laten gebruiken. Zo waren van oudsher op veel begraafplaatsen de regelingen. We zouden dat in tegenwoordige termen kunnen aanduiden als 'recycling' en 'duurzaam gebruik' van de grond. Vroeger was dat een combinatie van zuinigheid en waarschijnlijk ook wel ethische motieven, omdat de geruimde stoffelijke resten altijd onder in hetzelfde graf bleven en daar verder konden ontbinden. Er was geen ruimtegebrek, want er was en is geen beperking aan het diep(er) begraven van stoffelijke resten.

Artikel 29 lid 6 van de beheersverordening stelt dat het college van burgemeester en wethouders nadere regels kan stellen. Zulke regels zijn opgenomen in het Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel houdende regels omtrent begraafplaatsen Nadere regels en voorschriften gemeentelijke begraafplaatsen Krimpen aan den IJssel 2017 behorende bij de Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Krimpen aan den IJssel 2016. Dit besluit bevat echter geen regels voor het schudden van graven. Als er wel regels in zouden staan zouden die niet in strijd mogen zijn met de regels van de beheersverordening. Men kan niet in de beheersverordening regelen dat het hele graf geschud kan worden en in de 'Nadere regels' zeggen dat dat slechts voor een deel van een graf geldt. Dan moet de verordening worden aangepast.

De conclusie tot nu toe is dat het hele graf geschud kan worden.

Ik kijk nog eens even verder, naar de Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2021 van Krimpen aan den IJssel. In de tarieventabel van die verordening wordt onder 7.5 een tarief van 386,- euro geheven "Voor het ruimen (schudden) van een graf op verzoek van de rechthebbende". Dit heeft dus betrekking op 'het (hele) graf' en niet op een deel van een graf of 1 laag.

Mijn conclusie is dat men u verkeerd heeft geïnformeerd. U kunt volgens de geldende regelingen het hele graf laten schudden.

Als men u heeft verteld dat er maximaal 3 personen in een graf begraven kunnen worden, inclusief de geschudde resten van 1 persoon, dan begrijpt men niet wat het schudden van een graf inhoudt. Een graf kan oneindig vaak worden geschud, zolang er grafrechten op het graf rusten. In de loop der jaren kunnen de resten van vele overledenen worden samengevoegd.
De resten van de personen die geschud zijn, tellen NIET meer mee voor wat betreft het wettelijk toegestane aantal personen in een graf. Dat is de kern van de zaak.

Er zijn geen beperkingen aan het volume van de stoffelijke resten. Er hoeft ook geen afstand te worden aangehouden tot het grondwater.

Het schudden van het graf omvat alle resten van alle overledenen die eerder ooit in het graf begraven waren. Dat kunnen in de loop der tijd vele generaties zijn. Als het gaat om graven die zijn uitgegeven voor 2 personen, dan kan 'onder de bodem van het graf', zeg maar de 3e laag van boven, een oneindig aantal eerder in het graf begraven personen dieper worden begraven. Dat hoeft niet in aparte kistjes of zo. Men kan de resten gewoon naast en door elkaar in de grond leggen.
Men kan een graf pas schudden als de als laatste begraven persoon in het graf minstens 10 jaar geleden overleden en begraven is. Dat kan ook op een andere begraafplaats zijn. Als uw vader elders minstens 10 jaar geleden begraven is geweest kunnen zijn stoffelijke resten ook meteen geschud worden. Dat hoeft nergens op te wachten.

Ik verwijs naar de uitleg over het schudden van een graf in mijn Handboek Wet op de lijkbezorging (Uitg. Kon. Vermande 1993) en mijn boeken Begraving uit 2000 en 2006 (uitg. SDU).

Ik zou als ik u was schriftelijk vragen om het hele graf te schudden. U hoeft geen uitzondering op de regel te vragen, want het schudden van het hele graf is conform de regels. U kunt misschien een afschrift van dit advies meesturen.
Als het verzoeken het graf te schudden wordt afgewezen, kunt u een bezwaarschrift indienen. Maar ik denk dat het zover niet komt als men zich bij de gemeente eens in de materie verdiept.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag 'Graf schudden en tegelijkertijd resten uit geruimd graf herbegraven (3)' met een voorbeeld van geschudde graven dat op internet te vinden is.


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder