Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf schudden en tegelijkertijd resten uit geruimd graf herbegraven (1)


6 april 2021

Vraag nummer: 62691

Mijn grootouders zijn begraven zijn in 1976 en 1984 begraven in een 2 persoonsgraf, waarvan ik de rechten heb (mooie oude begraafplaats). Nu wordt binnenkort het graf van mijn vader geruimd (andere begraafplaats). Zouden de resten van mijn vader tegelijkertijd met het schudden van het graf kunnen worden begraven in dit graf, zodat mijn moeder (nog in leven) daar t.z.t. nog in de bovenste laag zou kunnen worden begraven. (De gemeente schudt maar 1 laag i.v.m. grondwaterstand.) In eerste instantie gaf de gemeente aan dat dit niet kan, maar ik vraag me af of het toch de moeite waard is dit opnieuw aan te kaarten. Ik vind het een mooi idee dat zij met elkaar op de dezelfde plek liggen en we kunnen dan de rechten van dit ene graf nog lang blijven opbrengen. Heel graag uw advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan hier geen advies over geven, als u niet schrijft om welke begraafplaats het gaat.

Een begraafplaatshouder is niet verplicht om een graf te schudden. Zij kan er eigen regels voor hanteren en bij voorbeeld regelen dat er niet geschud wordt.
Dat men het graf slechts 1 laag wil schudden in verband met de grondwaterstand, is merkwaardig. Want schudden heeft niets met het grondwater te maken. Men mag stoffelijke resten uit geruimde graven in het grondwater begraven. En er kan ook in beginsel oneindig vaak geschud worden, mits de geschudde resten minstens 10 jaar geleden begraven zijn.

In principe moet het mogelijk zijn om uw vader her te begraven in het graf van uw grootouders. En om dan ook zijn resten te laten schudden. Want dat kan normaal gesproken onbeperkt.

Waarom de betreffende gemeente slechts 1 laag wil schudden, begrijp ik niet. Ik kan het niet nakijken als u niet schrijft om welke begraafplaats het gaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvragen 'Graf schudden en tegelijkertijd resten uit geruimd graf herbegraven (2)' en 'Graf schudden en tegelijkertijd resten uit geruimd graf herbegraven (3)'.

TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie Terug naar vragen

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >