Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wijzigen begunstigde uitvaartpolis na echtscheiding middels echtscheidingsconvenant 2

1 juli 2021

Vraag nummer: 63246

Een korte aanvulling op uw antwoord op vraag 63244.

In principe kan de verzekeringnemer de begunstiging van een verzekering wijzigen. Uitzondering is als een begunstigde de begunstiging expliciet aanvaard heeft. In dat geval is toestemming van de begunstigde nodig om de begunstiging van een verzekering te wijzigen.

In artikel 6:253 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat de verzekeringnemer die een derde heeft begunstigd, deze begunstiging niet kan herroepen als de begunstigde de begunstiging heeft aanvaard. Als de verzekeringnemer een begunstigde heeft aangewezen, hoeft de begunstigde alleen een schriftelijke melding aan de verzekeraar te doen om de aanvaarding te voltooien. Het aanvaarden van een begunstiging door een begunstigde noemt met ook wel onherroepelijke begunstiging. Dit houdt in dat de verzekeringnemer de begunstiging na aanvaarding door de begunstigde niet kan wijzigen, zonder toestemming van die begunstigde. (http://www.financieelvakweb.nl/wiki/onherroepelijke-begunstiging)

Antwoord:

Geachte heer,

Hartelijk dank voor uw waardevolle opmerking.
Ik ben nog niet eerder ergens tegengekomen dat de verzekeringnemer van een uitvaartverzekering de begunstigde niet eenzijdig zou kunnen wijzigen.
Maar goed, dit is ook geen adviesrubriek voor verzekeringen, maar voor begraven en cremeren.

Ik word nu zelf ook nieuwsgierig naar hoe iemand dit zou kunnen oplossen en veranderen. Want ik denk dat er veel mensen in vergelijkbare situaties zijn. Niet alleen in het geval dat mensen scheiden. Maar ik ken ook alleenstaanden die voor hun uitvaart bijvoorbeeld eerst neef Jan als executeur hadden aangewezen en hem als begunstigde van de verzekering zullen hebben aangewezen. Maar dan ergens onmin over krijgen en liever nicht Marie de uitvaart zien regelen. Als de verhoudingen zo verstoord zijn dat neef Jan zijn begunstiging niet opgeeft, ja wat dan?

De begunstiging is natuurlijk geen cadeautje. Er hangt ook de (morele) verplichting aan vast om de uitvaart te regelen en in elk geval te betalen. Maar wie spreekt daar dan de begunstigde op aan, om dat af te dwingen? Het lijkt me een onverschuldigde betaling, als de begunstigde de uitkering niet aanwendt voor de uitvaart.

Ik zie geen redelijk belang van de begunstigde om niet mee te werken aan het wijzigen van de begunstiging. Maar in sommige (v)echtscheidingen halen mensen alles uit de kast om de voormalige echtgenoot dwars te zitten.

Ik heb geen kennis van verzekeringsrecht. Daarvoor bestaan andere sites. Ik zie vooralsnog geen andere oplossing, als de begunstigde onbereikbaar of onwillig is om aan het wijzigen van de verzekering mee te werken, dan om de verzekering op te zeggen en een andere verzekering af te sluiten. Dat is makkelijk als er in de verzekering geen waarde is opgebouwd, maar jammer als dat wel het geval is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder