Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

De laatste wensen (kinderen niet welkom)


10 november 2017

Vraag nummer: 52698

Mijn zus wilt toch mijn broer en zus inlichten als 1 van de ouder komt te overlijden maar mijn ouders willen dat niet.
Ik zelf ben er ook er niet mee eens met haar.
Mijn broer en zus komen al heel lang niet meer thuis.
Dus denken mijn ouders dan hoeven ze dan ook niet meer te komen.
Ik hoop dat u een goed antwoord voor mij heeft.
Het staat allemaal in hun wensboekje.
Alvast bedankt met de Gr van XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Vanwege uw privacy en die van uw familie heb ik uw naam onder de vraag verwijderd.

De wet gaat er van uit dat wie een uitvaart regelt, de wens van de overledene moet volgen (artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging). Als uw ouders willen dat kinderen die al heel lang niet meer thuis komen, ook niet komen als zij overleden zijn, dan moet uw zus eigenlijk hun wens volgen. En niet haar eigen gevoel volgen.

Als uw ouders hun wensen over het wel of niet inlichten van bepaalde kinderen vast willen leggen, moeten ze dat NIET alleen in een wensenboekje doen, maar in een codicil. Een wensenboekje is makkelijk, maar wettelijk niet geldig. Een codicil is wettelijk wel geldig.
Als uw ouders iets willen doen, moeten ze het goed doen.
Een codicil is een met de hand geschreven brief, waarin iemand schrijft wat hij wel of niet wil op zijn of haar uitvaart. De brief mag niet getypt of gedrukt zijn, maar echt helemaal met de hand geschreven. Er moet ook de datum op staan en er moet de handtekening onder staan. Uw ouders moeten ieder een eigen codicil schrijven. Eentje samen is ook niet geldig.

Het codicil is van belang als de kinderen die niet ingelicht zijn, later de andere kinderen verwijten maken. Het is dan fijn als de andere kinderen kunnen aantonen dat het echt de wens van vader en moeder zelf was. Wensenboekjes zijn niet geldig; als iemand iets aanvinkt of aankruist of er met een regel bij schrijft "Jan is niet welkom" of "Marie blijft maar weg" dan geldt dat niet. De wet wil dat iemand het helemaal zelf opschrijft.
Het lijkt mij verstandig als vader en moeder ook opschrijven waarom bepaalde kinderen niet voor de uitvaart uitgenodigd moeten worden: bijvoorbeeld als zij anders ook niet komen, hoeft het nu ook niet. Enfin, uw ouders weten zelf wel waarom ze dat willen.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid', zoals twee weken geleden 'Familie inlichten verplicht?' en deze zomer 'Ben ik verplicht de kinderen van mijn man te informeren over zijn overlijden' etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE