Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie inlichten verplicht?


25 oktober 2017

Vraag nummer: 52488

Beste mr, moet ik de rest van de familie (broer en zus) inlichten van overlijden en/of uitnodigen op de begrafenis van mijn vader? Hij heeft al jaren geen contact meer..

Stephanie de waal

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand is verplicht om familie of bekenden in te lichten over iemands overlijden. Ook niet om familie uit te nodigen op een begrafenis. Ook geen naaste familie.

Wanneer kinderen geen contact meer hebben met hun ouders, zeker als die op leeftijd zijn, lopen ze het risico niet bij de uitvaart betrokken te worden.

Maar een besluit daarover dient gelet op artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging te worden overlaten aan de ouders. Dit wetsartikel zegt dat de wens van de overledene moet worden gevolgd. Dat geldt niet alleen voor de keuze tussen begraven of cremeren, maar ook voor de uitvaartplechtigheid, genodigden en andere aanwezigen etc.

Ik zou, als ik u was, uw vader vragen of hij wil dat alle kinderen geïnformeerd en/of uitgenodigd worden als hij overlijdt. Als hij dat niet wil, is het verstandig als hij dat in een codicil opschrijft, zodat daar geen anderen (zoals u) verwijten over gemaakt kunnen worden. Niet alleen door de betrokken broer of zus, maar ook door derden. Dit is typisch een thema waar iedereen wel een (andere) mening over heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE