Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zorginstelling Ludwina te Boxtel (lijkschouwing uitgesteld)

15 februari 2018

Vraag nummer: 53832

Beste, het hoofd van deze afdeling weigerde in eerste instantie om een arts te bellen om de doodverklaring te regelen, de dood was om 23.45uur ingetreden en zei dat hun instelling haar eigen regels had en zei dat de nabestaanden moesten wachten tot de volgende ochtend 8.30uur dan zou de arts pas gebeld worden... waarschijnlijk zou hij dan rond 9.30 uur aanwezig zijn en dan pas de uitvaartzorg aan de slag kon gaan... Al bij al zou de familie pas na middaguur naar huis kunnen gaan... dat is ruim 1; uur... Na een hevige discussie heeft t hoofd besloten een arts toch te laten komen... Dit is schandalig en vindt t triest dat er niet voldoende instanties zijn die hier toezicht op houden... Ik heb medelijden voor de nabestaanden en overleden mensen die in dit zorgtehuis dit gaan meemaken...

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ben het volstrekt met u eens: dit kan je als zorginstelling niet maken en dit is volgens mij ook in strijd met de wet. In de Wet op de lijkbezorging staat:
"Artikel 3
Lijkschouwing geschiedt, ZO SPOEDIG MOGELIJK na het overlijden, door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer."

In 2010 is de wet gewijzigd. Tot 1 januari 2010 luidde artikel 3 "Lijkschouwing geschiedt door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer." Maar omdat er zoveel klachten waren over de lange termijn waarop artsen kwamen opdagen, is er in 2010 aan toe gevoegd dat de lijkschouwing zo spoedig mogelijk dient te geschieden. Maar ja, niet iedereen houdt zich hier aan. De volgende ochtend is niet 'zo spoedig mogelijk'.

Ongeveer twee weken geleden is het rapport van de Taskforce lijkschouw aan de minister van Justitie aangeboden, waarin ook weer wordt opgemerkt dat het van belang is dat de lijkschouw snel na het overlijden gebeurt. Dat is in het belang van het onderzoek zelf omdat minder sporen verloren gaan en ook in het belang van de nabestaanden. Als er nog geen lijkschouw heeft plaatsgevonden, mag de uitvaartverzorger niet beginnen met zijn werkzaamheden en mag de overledene ook niet verplaatst worden.

Anderzijds is mij bekend dat een aantal zorginstellingen er een eigen werkwijze op na houden, waarbij men weigert om 's avonds of 's nachts een arts te waarschuwen. Deze zorgsinstelling in Boxtel is helaas geen uitzondering.

Wanneer u vindt dat dit moet veranderen, adviseer ik u om schriftelijke klachten in te dienen bij de betreffende zorginstelling, bij de minister van Volksgezondheid en bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, die samen verantwoordelijk zijn voor deze wetgeving. Ik weet dat men op dit moment bezig is met een evaluatie van de wetgeving en dan is het zeker zo dat dit soort klachten invloed hebben. Ik zou zeggen: doen!

Zie vergelijkbare vragen en ervaringen in de subrubriek Lijkschouwing' zoals de vraag 'Verwachte dood (en lijkschouw)' of de vraag 'Lijkschouwing, wanneer moet het uiterlijk na overlijden plaatsvinden?'.

Ook in de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemingen'[/l] staan relevante vragen zoals 'Verklaring van overlijden, arts komt pas de volgende ochtend?' of 'Vervoer overledene, met of zonder dokterspapieren'.

Nogmaals: als u medelijden hebt met de nabestaanden en overleden mensen die dit in zorginstellingen gaan meemaken, schrijf dan brieven aan de genoemde ministers. De adressen staan allemaal op internet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder