Beneficiaire aanvaarding bij minderjarige erfgenamen
7 februari 2017
Vraag nummer: 49535
Enkele maanden geleden is mijn ex man overleden. De enige erfgenamen zijn onze kinderen, 7 en 4 jaar. De verstandhouding tussen de familie van mijn ex en mij verloopt erg stroef. De familie heeft mij niet gecontacteerd ivm het regelen van de uitvaart of de nalatenschap, ook al had ik op voorhand gevraagd of ik iets moest regelen or rekening moest mee houden. Dat werd genegeerd. Pas na de uitvaart ben ik gecontacteerd door een notaris die mij vertelde dat ik als wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen verantwoordelijk ben voor de afwikkeling van de nalatenschap. We hebben beneficiair aanvaard. Volgens mijn advocaat kan de familie de kosten waarvan zij opdrachtgever waren verhalen op de nalatenschap, maar zijn ze wel in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de betaling naar de schuldeisers (aangezien alles zonder overleg is gebeurd, en er onnodige kosten zijn gemaakt zoals een grafkelder voor twee personen ipv een). Klopt dit? Ze familie deed de bankzaken voor mijn ex dus ze waren op de hoogte dat er niet genoeg geld was, er zijn ongeveer drie maal meer schulden dan baten. Ik vraag mij nu ook af tot hoe lang na het overlijden de famile ons rekeningen en post van mijn ex kan doorgeven? Mijn vader (die heeft een volmacht omdat ik in het buitenland woon) en ik beginnen serieuze gezindheidsproblemen te ontwikkelen door de stress die dit alles met zich meebrengt, dus het echt noodzaak dat dit zo snel mogelijk afgehandeld kan worden.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.
Ik kan wel bevestigen dat de familie de kosten waarvan zij opdrachtgever was, kan verhalen op de nalatenschap, maar de familie is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de betaling naar partijen zoals een uitvaartondernemer en de begraafplaatshouder. Als de nalatenschap onvoldoende groot is, draagt de familie het risico niet alles vergoed te kunnen krijgen. Wat dat betreft hoeft u niet bang te zijn dat de kinderen door de uitvaart met schulden opgescheept worden, nu er beneficiair is aanvaard.
Wat de overige erfrechtelijke aspecten betreft verwijs ik naar vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'. Daar leest u waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?