Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Inwonende vader overleden

16 mei 2025

Vraag nummer: 70073

Ik ben mantelzorger geweest van mijn vader die onlangs is overleden. Ik woonde ook bij hem in huis.
Er zijn andere erfgenamen die een sleutel hebben van de voordeur en zo naar binnen kunnen gaan in het huis van mijn vader.
Omdat er nu al ruzies zijn ontstaan door wantrouwen waarbij oude vete’s het daglicht weer zien vraag ik me af wat mijn rechten zijn als overblijvende bewoner van het huis van mijn vader.
Er is nog geen verklaring van erfrecht opgesteld.
Mag een erfgenaam het huis betreden zonder mijn toestemming en zonder dat er een verklaring van erfrecht is opgesteld?
Hoe lang kan ik hier nog blijven wonen zonder dat andere erfgenamen mij op straat kunnen zetten?
Kan er al tot inboedelverdeling worden overgegaan voordat de verklaring van erfrecht is opgesteld en er onenigheid is over het al dan niet aanstellen van een executeur?
Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Derden mogen uw woning zonder uw toestemming niet betreden. Dus ook andere erfgenamen mogen uw woning niet betreden. Het woonrecht gaat boven het recht van erfgenamen om het bezit van de overledene te inspecteren.

Voor het overig deel van uw vraag kan ik u niet helpen en moet ik u verwijzen naar de collegiale adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht. U kunt ook de Notaristelefoon bellen, of gewoon een lokaal notariskantoor. Die geven ook kosteloos kort uitleg en advies over praktische zaken.

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. Deze juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek en de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder