Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Erven/samenlevingscontract


17 september 2020

Vraag nummer: 61567

mijn in juli overleden vader had een samenlevingscontract met de vrouw waarmee hij samenwoonde, hij had ook nog een al eerder opgesteld testament (langlevende samen met mijn in 2014 overleden moeder). Wij als kinderen respecteren het samenlevingscontract waarin staat dat de gezamenlijke boedel en het vermogen op de gezamenlijke bankrekening toekomen aan de achtergebleven partner. Echter heeft deze vrouw, 1 dag na de uitvaart de auto van mijn vader die hij ooit samen heeft gekocht met mijn moeder overlaten schrijven op een andere naam. De auto behoort volgens mij niet tot de boedel maar komt toe aan de erfgenamen, mijn zus en ik. Wat kunnen wij doen om te zorgen dat de auto in ons bezit komt. De gemoederen zijn inmiddels hoog opgelopen en gesprek is niet mogelijk

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik wil nog wel een opmerking toevoegen. Bij dit soort zaken is het zo dat een adviseur, een notaris of een advocaat, alleen advies kan geven als hij de precieze teksten van het testament en het samenlevingscontract ziet. In algemene zin kun je daar niets over zeggen. Zo'n vraag per internet stellen levert per definitie geen goed antwoord op. Dat is net zoiets als de dokter mailen en vragen of je ziek bent. Ook als je zelf een paar symptomen noemt, is dat onvoldoende. Mensen noemen zelf zelden de meeste relevante symptomen.

Maak dus concreet een afspraak. Ik adviseer met een advocaat. Die ziet in 5 of 10 minuten hoe het zit, als u de juiste papieren kunt laten zien. Een advocaat kan optreden, een notaris geeft alleen advies. Als u dus zou willen dat actie wordt ondernemen, moet u bij een advocaat zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >