Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Erfrecht (geen contact met kinderen)


9 maart 2018

Vraag nummer: 54163

Mijn adoptievader (sinds1965) heeft eigen kinderen uit een eerste huwelijk én uit een relatie. Er is in al die jaren geen wederzijds contact geweest en ik weet ook niet hoe ze heten of waar ze zijn. Mijn vaders inmiddels bijna 91 en dan ga je toch over een aantal zaken nadenken. Wat als hij komt te overlijden ? Krijgen zij daar bericht van ? Zijn zij erfgenamen ?? Hij heeft geen testament laten opstellen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik ben geen notaris maar kan wel een paar dingen vast zeggen. Namelijk dat de eigen kinderen van uw adoptievader van niemand bericht krijgen dat hun vader is overleden en dat zij zijn wettige erfgenamen zijn. De gemeente of een notaris gaat hen niet waarschuwen.

Als uw schoonvader geen testament maakt en zijn eigen kinderen onterft, kan dat problemen geven. Want dan kunt bijvoorbeeld u formeel zijn erfenis niet afhandelen; dat moet met instemming van alle erfgenamen. Misschien valt er heel weinig af te handelen, maar er kunnen toch problemen ontstaan. Bijvoorbeeld als kinderen over 15 jaar u zouden verwijten buiten hen om zaken te hebben afgehandeld en u er van verdenken geld achter te hebben gehouden. Ik verzin zo maar eens een paar dingen die een hoop gedoe kunnen geven. Als u die andere kinderen er niet bij betrekt, zit u fout. Niet zij.
Als uw adoptievader daar makkelijk over denkt, lijkt mij dat niet verstandig. Na zijn overlijden zit hij niet meer met problemen, maar u wel.

Het lijkt mij toch verstandig om dit eens even met een notaris te bespreken. Dat kan in eerste instantie ook via de Notaristelefoon. De Notaristelefoon is de publieksinformatielijn van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). U kunt bij de Notaristelefoon terecht voor al uw algemene vragen over erfrecht e.d. De Notaristelefoon is iedere werkdag geopend van 9.00 uur tot 14.00 uur, telefoon 0900 3469393 (€0,80 / minuut).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >