Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Boedel overledene weggeven zonder taxatie

15 november 2019

Vraag nummer: 59225

In het testament van mijn moeder, enkele maanden geleden overleden, is bepaald dat mijn zus en broer erfgenamen zijn van haar, ik ben benoemd tot legataris. Mag mijn broer de inboedel van het huis van onze overleden moeder weggeven, dus zonder dat er een taxatie van die goederen heeft plaatsgevonden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Maar ik wil er nog wel een persoonlijke ervaring aan toevoegen, omdat ik enige ervaring heb met het (in opdracht van gemeenten) leeghalen van woningen van mensen zonder nabestaanden.
In veel gevallen is een oude inboedel niets waard, als het om gewone huisraad en meubels gaat. Geen opkoper doet een bod. Soms wil zelfs een kringloopwinkel het niet meer gratis komen ophalen. Als er langer huur van een woning moet worden betaald om eerst meubels uit te zoeken en te taxeren etc. is dat financieel het spannen van een paard achter de wagen. De taxatie kan duurder zijn dan de waarde. Stel dat een keukentafel en stoelen op 25,- euro worden getaxeerd, dan zult u voor dat bedrag geen koper vinden. U kunt op marktplaats adverteren en dan krijgt u mensen die 10,- bieden en niet komen opdagen op het tijdstip dat u met hen had afgesproken. Daarvoor zat u dan een uur in een koud huis te wachten.
Vaak is het verstandig om er zonder onnodige kosten te maken, zo snel mogelijk afstand van een inboedel te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder