Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Benoeming executeur-testamentair

14 februari 2018

Vraag nummer: 53824

Mijn vrouw en ik worden ouder (84 en 82).
Mijn vraag is:er is onlangs een zoon van ons van 57 jr.oud overleden.
Hij heeft een vrouw en 2 dochters nagelaten.
Wij hebben een testament op ons beider leven laten opmaken.
Als we beiden zullen zijn overleden denken wij dat de beide dochters van onze overleden zoon onze erfgenamen zijn en niet onze schoondochter.
Is het ook verstandig om de nu oudste zoon te benoemen tot executeur-testamentair.Het zou zo kunnen zijn dat wij beiden of tegelijk na elkaar komen te overlijden bv door een autoongeluk.
Ik rijd n.l.nog steeds in onze auto.
Graag een antwoord op het bovenstaande.
Bij voorbaat bedankt.
Groetjes X

Antwoord:

Geachte heer,

Deze vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Maar ik weet nu al wat men daar tegen u zal zeggen: dat voor de benoeming van uw oudste zoon als executeur (men gebruikt de term 'executeur-testamentair' tegenwoordig niet meer) uw testament moet worden aangepast. Idem voor de benoeming van de beide dochters van uw overleden zoon tot erfgenaam (als u niets regelt, wordt ook uw schoondochter mede-erfgenaam. Zij komen dan samen in de plaats van uw overleden zoon. Dat wilt u niet).
Kortom: maak een afspraak met uw notaris om uw testament op deze onderdelen aan te passen.

Ik heb uw namen en telefoonnummer onder uw vraag verwijderd. Dit soort privé kwesties gaan de rest van de wereld niet aan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder