Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwijzingen van terminale patiënt voor verdeling instrumenten


25 november 2020

Vraag nummer: 62028

Beste heer Van der Putten, een oom van mij (musicus) is in een hospice opgenomen en wil zijn muziekinstrumenten verdelen over een heel aantal musici. Zijn ex (ook musicus) heeft dat met hem besproken en ze zijn er samen helemaal uit. Zijn dochter en kleinzoon (enige erfgenamen) hebben daar echter zeer waarschijnlijk geen boodschap aan. Ik heb de instrumenten volgens een door mijn oom ondertekende onderhandse volmacht uit zijn huis ondergebracht bij een zus van hem. Kunt u een rechtsgeldige vorm aanraden om nu nog meer zekerheid te bereiken dat zijn ex (met hulp) de plannen mag en kan uitvoeren? Er is wel een testament, maar voor zover bekend worden de instrumenten daar niet in genoemd. Het gaat mede over verkoop, dus gewoon nalaten, zoals in een testament, is niet direkt de strekking. Uw deskundige hulp zouden we zeer op prijs stellen! Bij voorbaat onze dank!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ben gevlijd dat u mij als 'deskundig' omschrijft, maar dat ben ik op dit vlak nu juist niet. De vraag ligt op het terrein van het erfrecht. Dit is niet het terrein van deze adviesrubriek, die over begraven en cremeren gaat.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u met vragen over het erfrecht wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik kan er met huis-, tuin- en keukenjuristerij nog wel het volgende aan toevoegen.
Men kan via een codicil na overlijden een aantal voorwerpen schenken. Een codicil is een volledig handgeschreven, gedateerd en getekend document. Ik weet niet of uw oom nog in staat is een dergelijk document met de hand te schrijven.
Zie o.a. https://www.notaris.nl/testament/speciale-spullen-en-wensen

Belangrijk is ook dat de spullen die men met een codicil vermaakt, geen heel waardevolle spullen zijn. Men kan spullen die per stuk enkele honderden euro's waard zijn, per codicil vermaken. Men moet spullen die per stuk enkele duizenden euro's waard zijn, via een (aanvulling op het) testament vermaken.
Als er problemen te verwachten zijn en het gaat om een collectie muziekinstrumenten die samen tienduizenden euro's waard zijn, adviseer ik met spoed een notaris in te schakelen om het testament te wijzigen.

Een praktische oplossing kan misschien zijn dat uw oom nu (nog) bij leven de instrumenten weg schenkt. Niets verbiedt hem bij leven iets aan iemand cadeau te doen, denk ik. Dan is het bij overlijden niet meer in de nalatenschap. Maar wellicht zijn er regels die dat tegengaan, om te voorkomen dat een terminale patiënt onbezonnen besluiten neemt. Ik zou er eerst met een notaris of de notaristelefoon (tel. 0900 3469393 op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut)) bellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >