Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Termijnen en kosten bij overlijden in Portugal

14 juli 2018

Vraag nummer: 55651

Wat zijn de wettelijke termijnen voor begrafenis/crematie in Portugal, wanneer iemand daar verblijft zonder vast woon-of verblijfadres? Wanneer een mogelijke nabestaande zich daar bij overlijden meldt welke risico's loopt men? Waar kan men informeren in Portugal of iemand (inmiddels) begraven of gecremeerd is?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Op de site https://www.portugalportal.nl/omgaan-met-leven-en-dood-portugal/ lees ik daar over:
"De wetgeving omtrent de teraardebestelling is neergelegd in wetsbesluit Decreto-Lei n.º 411/98, de 30 de Dezembro. Daarin wordt bepaald dat de overledene niet eerder dan vierentwintig uur na het overlijden kan worden begraven of gecremeerd. De maximale termijn, behoudens uitzonderingen, is tweeënzeventig uur. Onder de uitzonderingen vallen zeker ook familieleden die uit het buitenland moeten overkomen, dus dan is er gelukkig wat armslag."

Het maakt in geen enkel land verschil, als iemand overlijdt, of die overledene een vaste woon- of verblijfplaats heeft. De wetten, regels en voorschriften zijn hetzelfde.
In Nederland is het zo dat als iemand overlijdt zonder familie of vrienden in de buurt die de uitvaart regelen, de gemeente de uitvaart gaat regelen. Maar pas nadat zij heeft onderzocht of er geen familie of vrienden te vinden zijn, die de uitvaart willen regelen.
Ik vermoed dat het in Portugal hetzelfde zal gaan. Het kan per gemeente en per omstandigheden verschillen, denk ik. In Nederland is het althans verschillend; iedere gemeente heeft haar eigen werkwijze. Die ook niet altijd even correct is, helaas.

Wanneer een nabestaande zich bij overlijden in Portugal meldt, loopt men het risico aangesproken te worden op een morele verplichting om de uitvaart van de overledene te regelen en te bekostigen. Maar ik zeg nadrukkelijk: een moreel risico. Geen juridisch risico, want dat risico lopen erfgenamen. Maar als men afstand doet van de erfenis is men geen erfgenaam. Een nabestaande die naar Portugal komt om een uitvaart bij te wonen, komt misschien voor een gesloten deur te staan. In Nederland is het zo dat als de gemeente de uitvaart regelt, er gewoonlijk geen afscheidsbijeenkomst is.
Zie over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Men kan denk ik nergens in Portugal informeren of iemand (inmiddels) begraven of gecremeerd is, tenzij het overlijden misschien is gemeld bij de Nederlandse ambassade. Dan zou u daar kunnen informeren. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand vagen heeft over het overlijden van iemand in Portugal. De Nederlandse ambassade in Lissabon is dag en nacht te bereiken op +351 21 391 49 00. E-mail: lis@minbuza.nl. In Albufeira, de Azoren en Madeira is een Nederlands honorair consulaat.
U kunt natuurlijk ook informeren bij de Portugese ambassade in Den Haag.

In Nederland is het zo dat er geen centrale landelijke registratie bestaat van wie waar en wanneer begraven of gecremeerd is. De gemeente geeft een verlof tot begraven of cremeren af, maar weet niet wanneer en op welke begraafplaats van dat verlof gebruik wordt gemaakt. Men kan in Middelburg een verlof voor cremeren afgeven, terwijl iemand in Groningen gecremeerd wordt.
Het enige wat men kan doen in Nederland, is alle begraafplaatsen en crematoria in de woonplaats van de overledene (of een andere logische plaats waar iemand binding mee heeft of een nabestaande beding mee heeft) vragen of hij daar bekend is. Als daar een negatief antwoord op komt, kan men verder weg gaan zoeken.
In de meeste gevallen zal iemand snel gevonden kunnen worden, omdat het bij de gemeentelijke begraafplaats of het gemeentelijke crematorium meteen raak is.

Ik vermoed dat het in Portugal niet anders is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder