Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaart gemeente (zo moet het niet)

29 juni 2018

Vraag nummer: 55500

16-4-18 is een van mijn kamerbewoners overleden savonds is hij door een uitvaartverzorger opgehaald. Hij had een broer die de kosten van crematie niet op zich kon nemen. De politie zij dat ik niet op de kamer mocht en dat alles van de gemeente was. Ik heb de dag daarna de gemeente gebeld deze zou terugbellen ben toen ook die dag naar de uitvaartverzorger gegaan die zij dat ik bij de gemeente moest zijn omdat deze niet terugbelde ben ik de dag daarna weer naar de uitvaartverzorger gegaan maar helaas hij was al gecremeerd. Niemand mocht erbij zijn en niemand mocht weten wat er met de as zou gebeuren. Wat nu blijkt nadat ik de kamer na twee en een halve maand wou ontruimen dat meneer een uitvaartverzekering had. Weer de gemeente gebeld ja dat was het beleid eerst ruimen en als de rekening komt kijken ze pas of er wat te halen is bij een verzekering. Ik vindt dit mensonwaardig en kan dit zomaar.

Antwoord:

Geachte heer,

De gemeente heeft hier een grote fout gemaakt. Blijkbaar is het geen incident, maar een fundamenteel foute werkwijze van deze gemeente.

Ik geef regelmatig cursus aan gemeenten over het noodgedwongen regelen van uitvaarten. Dan druk ik ze op het hart om twee dingen meteen te doen:
1) het zoeken naar familie of andere personen die de uitvaart willen regelen en
2) het bezoeken van de woning om daar te zoeken naar verzekeringen, bankgegevens en adresboekjes e.d. Om te zien of er een uitvaart- of levensverzekering is en om naar familie en vrienden te zoeken. Het is vaak ook handig om even een gesprekje met buren te hebben. Die weten vaak wel wie er regelmatig over de vloer kwam.

Een gemeente die de woning niet bezoekt en onderzoekt, maar eerst een uitvaart regelt en daarna eens gaat kijken hoe ze de kosten vergoed kan krijgen, maakt een grote fout. Zij heeft de plicht om eerst te zoeken naar mensen die de uitvaart kunnen en willen regelen. Dan is de uitlating van een broer die zegt een uitvaart niet te kunnen betalen, onvoldoende. Er kunnen ook nog andere familieleden of vrienden zijn die de uitvaart wel willen regelen. Maar daarvoor moet je wel even bij iemand thuis rondkijken en praten met mensen uit de omgeving van de overledene. Die moeite moet je als gemeente wel willen doen.

De aanpak van deze gemeente om niet eerst de mogelijkheden te onderzoeken, is fundamenteel fout. Als de uitvaartverzekering meteen gevonden was, had er een gewone uitvaart plaats kunnen vinden. Als een gemeente een uitvaart regelt is die vaak zo eenvoudig mogelijk, zonder de mogelijkheid van een afscheid en afscheidsdienst e.d. Maar in dit geval was het onnodig om het zo karig te doen. De broer en andere familie en vrienden en bekenden van de overledene hadden de uitvaart bij kunnen wonen. Zie over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:


Ik zou, als ik de broer was, een stevige klacht indienen bij de gemeente en bij voorbeeld leden van de gemeenteraad hier op attenderen. In dit geval helpt dat niet meer, maar in de toekomst zouden dergelijke situaties voorkomen kunnen worden.

Dan wil ik nog een opmerking kwijt over de politie. Die verbood u om op de kamer te komen en zei dat alles van de gemeente was. Dat is onjuist. Alles is van de erfgenamen van de overledene en er zijn meerdere partijen die een vordering op de erfenis kunnen hebben. De gemeente is er daar een van. Ik zou mij kunnen voorstellen dat u nog recht hebt op huur, zolang de kamer niet ontruimd is, om maar wat te noemen. Er is geen reden om de kamer pas na 2,5 maand te ontruimen. Dat kan eerder, door of in overleg met de broer/erfgenaam.

De politie heeft hier trouwens niets over te zeggen. De kamer is geen plaats van een delict. Het gaat hier om civielrechtelijke verhoudingen. Als de politie waarschuwt dat u niet iedereen in de kamer moet toelaten en dat er niets weg mag worden genomen, is dat prima. Maar niet meer dan dat. De gemeente had er heel snel moeten zijn om te kijken naar papieren. In een onbeheerde woning kan het verstandig zijn dat de gemeente waardevolle zaken veilig stelt. Maar in dit geval was de kamer niet onbeheerd, omdat u er was en u de kamer kon afsluiten.

In dit geval was niet tijdig bekend dat uw kamerbewoner een verzekering had. Ik attendeer iedere lezer graag op de gratis mogelijkheid om een uitvaartverzekering te registreren op uitvaartverzekeringsregister.nl. Ook verstandig om in te vullen als iemand GEEN verzekering hebt.

Zie de vragen over het handelen en nalaten van een gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek' en de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van gemeenten'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder