Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waarom wordt een oven niet geboend en gedweild voor er een andere kist in komt?

15 oktober 2020

Vraag nummer: 61747

ik vind de antwoord op de terechte vraag van merouw L.S ...
ik vind het schande om te lezen er niet geboend wordt en dat het dus mogenlijk je kleine resten bij je overledene van een ander erbij hebt..
dit doet me veel mijn vader is gister gecremeerd en toch ga je dan twijfelen en afvragen het zou toch niet waar zijn .... en schande ze het niet gewoon erna schoonmaken ze na iedere verbranding eerst alle ass netjes bij elkaar neemt en die netjes meteen veilig bergt en vervolg voor alle zekerheid van ieder andere overlijdenen erna en de nabestaanden ze na elke beurt het schoonmaakt ..! ik wil zeker zijn ik 100% alles van me vader krijg en niet met een deel van een ander erbij ..en ook niet een ander een deel van mijn vader meeneemt ...dat zou ik echt het ergste vinden wat er maar kan gebeuren ...ik wou hem eerst laten begraven maar dan denk je vaak ga je hele lange tijd elke dag en dan na hele lange tijd ga je iets minder of sommige gaan dan nog maar weinig erna of met alleen speciale dagen datums ... daaruit koos ik er voor om hem toch met pijn en tegen me normale keuze in voor crematie ..echt erg dit te lezen ik ben 32 en verlies mijn vader op zijn nog vind ik veel te jonge leeftijd en ik hier nooit zolang ik leef over heen ga komen en dan nog in me achterhoofd hij vermengd zit al zou het minimaal zijn belachelijk hier moet vind ik wat aan veranderd worden !!!!!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het overlijden van uw vader.

Ik weet niet wat de vraag van mevrouw L.S. was. Er komen elk jaar ruim 1.000 vragen binnen en deze adviesrubriek bestaat al ruim 20 jaar. Als u naar een eerdere vraag verwijst, is het fijn als het nummer genoemd wordt. Dan kan ik de vraag terugvinden.

Ik hoef de werkwijze van crematoria niet verdedigen. Ik vertel gewoon hoe het gebeurt en waarom het zo gebeurt.

Na een crematie wordt de vloer van de oven schoon geschraapt met een schraper. Ik denk dat daarbij wel heel kleine hoeveelheden as in de oven achter blijven. En dat ook een zeer kleine hoeveelheid as van een voorganger mee geschraapt wordt. Dat is misschien geen plezierige gedachte, maar de as is nooit de as van een overledene alleen. Ook de kist en de kleding en misschien ook sieraden of een bril worden gecremeerd. Door de crematie is de as per definitie altijd 'puur'; het is as en zit gaan andere materiaal dan as tussen. Metalen die gesmolten zijn worden met een magneet uit de as verwijderd.

Waarom wordt de oven niet geboend en gedweild? Omdat de oven na een crematie enorm heet is en je hem eerst lange tijd zou moeten laten afkoelen om hem te kunnen boenen en dweilen. Dat is niet mogelijk met de huidige werkwijze van crematoria. Want men laat de crematies elkaar snel opvolgen en de oven niet afkoelen om brandstof te besparen en milieueffecten te beperken. Als de ovens telkens zouden moeten afkoelen en weer heet gestookt zouden moeten worden, zou men denk ik 3 of 4 keer zo veel ovens moeten hebben. Een oven met een installatie kost een paar honderdduizend euro. Dat is dus niet iets waarvan je als crematoriumeigenaar zegt "Ach, doe er maar een paar extra".

Maar stel dat men uw voorstel zou volgen. Dan laat men de oven afkoelen en dan gaat men de binnenkant boenen en dweilen. Wat krijg je dan? Een borstel, een dweil en afvalwater met een kleine hoeveelheid asresten. Wat moet men daar dan mee aanvangen? Je kunt de dweil moeilijk boven de gootsteen uitwringen.

Je zou misschien kunnen denken aan een hele sterke stofzuiger. Maar dan worden de slang en de stofzuiger van binnen ook stoffig van as. Hoe maak je dat dan weer schoon? Of je zou een slag en binnenzak voor eenmalig gebruik moeten hebben. Maar wat doe je daar dan mee? Aan de nabestaanden geven? Toch bij het afval gooien? Begraven in de tuin van het crematorium?

Omdat betere oplossingen niet eenvoudig zijn, doen de crematoria het zoals ze het nu doen. Als u andere suggesties hebt, kunt u contact opnemen met het bestuur van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Zie https://lvc-online.nl/

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over zelf een dierbaar plekje van de overledene voor het verstrooien van as kiezen:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder