Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Termijn asbewaring (vergelijking Nederland - België)

29 december 2017

Vraag nummer: 53212

Beste, ik ben een Belgisch uitvaartondernemer en ik zit toch met vragen over het reilen en zeilen in de Nederlandse wetgeving op de lijkbezorging.
Ik zal mijn vragen proberen zo duidelijk mogelijk te formuleren.
Eerste vraag : welk nu heeft het dat in Nederland de urne met de as van een overledene een maand in bewaring gegeven moet worden? In België wordt de as dezelfde dag nog aan de familie overhandigd die er vrij mag mee doen wat binnen de wet bepaald is : begraven, uitgestrooid of thuis bewaard.
Is deze termijn in Nederland dan bedoeld in geval de mensen zouden twijfelen na de crematie?
Van harte dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Van oorsprong heeft de bewaartermijn van een maand een strafrechtelijke oorsprong: de as kan door de officier van justitie in bewaring worden genomen voor onderzoek.
Maar de maand bewaring levert ook een maand bedenktijd op. Dat is erg zinvol, naar mijn mening. Testamenten bijvoorbeeld worden gewoonlijk pas 2 of 3 weken na iemands overlijden geopend. Als iemand dan een andere bestemming van de as heeft vastgelegd dan wat de nabestaanden van plan zijn, kan een vergissing worden voorkomen.

Ook komt het voor dat nabestaanden elkaar niet informeren over het overlijden; als men direct na de crematie de as zou krijgen, kan die as verstrooid zijn voordat andere nabestaanden andere wensen kenbaar zouden kunnen maken. Zie diverse vragen over het niet informeren van nabestaanden in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid', zoals 'Familie inlichten verplicht?' en deze zomer 'Ben ik verplicht de kinderen van mijn man te informeren over zijn overlijden' etc.

Als de as onmiddellijk verstrooid zou kunnen worden, zou een kwaadwillend iemand binnen 2 dagen een crematie en verstrooiing kunnen regelen, buiten (andere) familie om. Dan zou men er ook geen rechtszaak meer over kunnen voeren; nu is er gelegenheid om gedurende een maand beslag te laten leggen en zaken in een rechtszaak goed uit te laten zoeken. Zo kunnen de belangen van de overledene zelf en van nabestaanden beschermd worden. Het snel kunnen verstrooien van as stelt iedereen voor een voldongen feit.
Ik heb als juridisch adviseur in de loop der jaren (te) veel ellende en verdriet gezien doordat mensen achter de rug van anderen om een crematie konden regelen en as hebben doen 'verdwijnen'. Ik ben persoonlijk groot voorstander van een termijn van bezinning en de kans om recht te doen zegevieren.

De Belgische wet gaat blijkbaar uit van de goedheid van de mens; de Nederlandse wet biedt de mogelijkheid om vergissingen en slechte bedoelingen te corrigeren.

De as wordt in Nederland trouwens niet in bewaring gegeven; het crematorium mag de as niet eerder afgeven. Dat is een elementair verschil.

Zie ook: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Bijvoorbeeld 2 dagen later kreeg ik een vraag van iemand wiens moeder gecremeerd is buiten haar om 'Crematie zonder familie'. Als iemand meteen de as zou kunnen laten verstrooien, zou dat de situatie extra naar kunnen maken.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder