Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie heeft recht op as: opdrachtgever crematie of degene die betaalt?


9 februari 2016

Vraag nummer: 45160

Geachte heer Van Putten,

Ik lees hier verschillende berichten over as en in het bezit van.. Helaas heeft niets hiervan betrekking op mijn moeders geval. Jammer genoeg alleen het stukje over onmin in families.

Mijn vraag is, de jongste dochter heeft opdracht gegeven voor de uitvaart van haar vader, december 2015. Moeder leeft nog en is niet dement of zo. Nu leven door omstandigheden dochter en moeder in onmin en heeft de uitvaartondernemer de as bij de jongste dochter afgegeven omdat zij de opdrachtgeefster was in deze. De rekening is naar de echtgenote gegaan. De echtgenote wil dat de as in haar bezit is en niet in het bezit van de dochter. In mijn beleving is de echtgenote de rechtspersoon, is de erfgename (langstlevende) en krijgt de rekening. Heeft de echtgenote er recht op dat de as aan haar overhandigd wordt?

Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kern van uw vraag: moet de as naar de opdrachtgever of naar de persoon die de rekening betaalt of de erfgenaam, is al vele malen voorbij gekomen. Het antwoord is steeds: het crematorium moet de as (eventueel via de uitvaartondernemer) afgeven aan de opdrachtgever van de crematie. Daar heeft het crematorium een overeenkomst mee. Niet met andere personen.

Zie bijvoorbeeld 'Wie heeft recht op de as...? (De zaak van de 4 zonen)'
'Ik wil de urn van mijn moeder'
'Moeten we as aan opdrachtgever of erfgenaam geven?'
'Wie betaalt, bepaalt?'
'Erfrecht van toepassing op as van vader na crematie?'
en tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Wie de kosten van de crematie betaalt, is niet relevant. Dat kan ook een willekeurige executeur of notaris doen. Dat geeft die executeur of notaris geen rechten.
Dat de moeder hier betaalt is niet vreemd, maar logisch en terecht, omdat de kosten conform de wet ten laste van de nalatenschap komen en zij erfgenaam is.

De echtgenote/moeder heeft geen recht op de as omdat zij echtgenote is en erfgenaam.
Een erfgenaam of een echtgenoot (m/v) of een kind of een ouder heeft niet per definitie recht op de as van een overledene.
De echtgenotej heeft in dit geval geen contract gesloten met het crematorium door de opdracht voor de crematie te geven. En die opdracht cq dat contract is waar het hier om gaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >