Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat zijn de rechten van mijn kinderen op het as van hun moeder 1

25 juli 2017

Vraag nummer: 51462

Geachte heer
Vandaag dinsdag 25 juli 2017 kwam mijn dochter bij mij langs met de volgende vraag .te tijden van het overlijden van mijn ex vrouw was zij hertrouwd .toen was mijn zoon 15 jaar en mijn dochter 13 jaar oud en trokken toen bij mij in .dit is nu 10 jaar geleden en hebben ze gehoord dat hun stiefvader haar as in bali wil uitstrooien en zouden ze toch nog graag een deel van het as van hun moeder willen .ik zeg dat is natuurlijk logisch .maar hij zegt tegen mijn kinderen dat hij bepaalt ,maar het is toch hun moeder .
Alvast bedankt voor u reactie

Antwoord:

Geachte heer,

De opdrachtgever van de crematie bepaalt wat er gebeurt, maar niet naar eigen wens of inzicht. De wet (Wet op de lijkbezorging, artikel 18) geeft namelijk aan dat de opdrachtgever de wens van de overledene moet volgen. Als in dit geval uw ex-vrouw zelf te kennen heeft gegeven om op Bali verstrooid te worden, moeten haar nieuwe man en ook haar kinderen die wens volgen.

Als geen wens van de moeder van uw kinderen bekend is, beslist in principe de opdrachtgever van de crematie naar eigen inzichten over de bestemming van de as.

Hebben uw kinderen rechten? Nee. Net zo veel als eventuele grootouders, of broers en zussen en zelf de echtgenoot (m/v) van de overledene, namelijk geen. De wet geeft kinderen niet op voorhand rechten, omdat die rechten kunnen strijden met de wens van de overledene, of omdat kinderen onderling ook andere wensen kunnen hebben. Wat gaat dan voor? Dat is dan niet meer te bepalen.

De wet heeft als systeem dat de overledene zelf kan aangeven wat zijn of haar wens is. Die wens moet dan uitgevoerd worden. Dat is een simpel, eerlijk en eenvoudig systeem, omdat de overledene zichzelf nooit kan tegenspreken. Alleen: men moet die wens dan wel kenbaar maken. Dat kan in een testament, in een codicil of door daar (met liefst een aantal mensen samen) over te praten. Het schriftelijk, liefst zo gedetailleerd mogelijk, vastleggen van de wens heeft de voorkeur.

In dit geval lees ik niet dat uw ex-vrouw de wens kenbaar heeft gemaakt dat een deel van haar as aan haar kinderen wordt gegeven. Dan kunnen uw kinderen alleen proberen om in goed overleg met de weduwnaar van hun moeder een beetje as vrij te praten. Juridisch zijn er geen mogelijkheden. Als u kinderen niet kunnen hardmaken dat hun moeder hen as zou hebben willen geven, zullen ze geen rechter bereid vinden dat ook in een vonnis zo te beslissen.

Laat deze ervaring een les zijn voor andere moeders (en vaders) en kinderen in Nederland: bedenk wat u wilt en leg die wensen vast in een testament of codicil. Een codicil kan ook los van een testament worden gemaakt.

Zie vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder