Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn grafrecht overnemen (rechten kind?)


17 februari 2020

Vraag nummer: 60073

Mijn vader wil de urn v mijn moeder mee naar huis nemen na tien jaar
Dus contract niet verlengen v urngraf
Dit is tegen de wil v mijn moeder die deze plek zelf heeft gekozen
Ik wil het graf recht overnemen en betalen .omdat hij hertrouwd is wil ik niet dat de urn daar in huis komt .welke rechten heb ik als kind.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als kind hebt u geen rechten. Maar uw vader heeft als echtgenoot ook geen rechten. Niemand heeft rechten op een graf of een urn omdat hij of zij kind of broer of oma van de overledene is.

Iemand kan wel rechten hebben als huurder van een urnengraf. Die kan beslissen of de huur wordt beƫindigd en wat er dan met de as gebeurt. Echter, de persoon die mag beslissen moet altijd rekening houden met de wens van de overledene. De wens van de overledene behoort leidend te zijn.

Dus als uw moeder het urnengraf heeft uitgekozen, zou dat leidend moeten zijn en de voorkeur verdienen boven het thuis bewaren van de asbus.

Maar ja, dan krijg je het probleem van gelijk hebben en gelijk krijgen. Kunt u dit met uw vader bespreken, omdat het de wens van uw moeder is en omdat u dan vrij bent om het graf te bezoeken wanneer u dat wilt. Dat is een stuk moeilijker als de asbus bij uw vader in huis staat. Dan wordt het gezellig kletsen met koffie en appeltaart (hoop ik) en wordt het minder in stilte mijmeren en een traantje laten vallen bij de urn.

Als uw vader de grafrechten niet naar u wil laten overschrijven, moet u natuurlijk eerst proberen om dat in goed overleg op te lossen.

Als dat niet lukt, kunt u beslag laten leggen op de asbus en op het graf bij de begraafplaats (om te voorkomen dat de asbus aan vader wordt meegegeven die de as mogelijk verstrooit of er nog ergere dingen mee doet) en een rechtszaak beginnen. Maar dan moet u de wens van moeder wel hard kunnen aantonen in een testament of codicil of verklaringen van derden. Als u in de rechtszaal 'welles' zegt en uw vader 'nietes' roept, gaat u de zaak niet winnen. U hebt objectief bewijs van uw stelling nodig. Maar een rechtszaak kost duizenden euro's en de verhouding met uw vader zal er niet beter op worden.
Meestal kent zo'n zaak alleen verliezers.

Misschien kunt u afspreken met uw vader dat u op termijn de asbus krijgt, als hij hem met alle geweld zelf thuis wil hebben. En dan het is verstandig om dat ergens op te schrijven.

Misschien zijn er ook nog andere oplossingen.

Misschien hebt u wel een medestander in de nieuwe echtgenote van uw vader, die het misschien ook niet zo prettig vindt om de as van uw moeder in huis te hebben. Misschien kan zij uw vader overhalen om het urnengraf aan u over te doen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >