Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn in vuilcontainer weggooien (1)


14 februari 2020

Vraag nummer: 60049

Mijn stiefmoeder heeft de urn met as van me vader in de onder grondse vuil container gegooid. Mag dat ? En wat kan ik er tegen doen . mvg John van den Bosch

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die de beschikking heeft over de urn of asbus, bijvoorbeeld omdat hij of zij die thuis bewaart, kan er mee doen en laten wat hij of zij wil. Dus ook weggooien.

De persoon die de asbus van iemand die recent gecremeerd is, onder zich heeft, moet een bestemming aan de as geven conform de wens van de overledene.

U schrijft niet hoe lang geleden uw vader overleden is en waarom uw stiefmoeder de urn in handen had. Had ze die thuis bewaard of had ze die net bij het crematorium opgehaald?
Juridisch maakt dat wel een verschil, maar daar hebt u niets aan. Feitelijk maakt het geen verschil. Want daarmee krijgt u de as niet terug.

Het is niet stafbaar om een asbus of urn weg te gooien, waar je zelf de beschikking over hebt of eigenaar van bent. U kunt dus geen aangifte doen van een strafbaar feit. En er dus niet de politie op afsturen.
Het is wel strafbaar om de urn van de man van de buurvrouw weg te gooien. Want die urn was van de buurvrouw. Maar de urn van uw vader was van uw stiefmoeder, als ze die thuis bewaarde.

Het is totaal respectloos om een urn met as in een vuilcontainer te gooien. Als iemand de urn zelf niet meer wil bewaren, geef je de urn aan een ander. En anders verstrooi je de as op een nette manier.

Wat kun je er aan doen? Niets.
Respectloos is niet strafbaar.

De vuilcontainer zal inmiddels zeker gelicht zijn. Ik wil niet flauw zijn, maar ik vrees dat uw vader inmiddels opnieuw is gecremeerd.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Inmiddels heeft ook uw zus een vraag gesteld. Zie vraag 60076 'Urn in vuilcontainer weggooien (2)'


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >