Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan familie de as van een overledene opvragen? 2


21 januari 2017

Vraag nummer: 49172

Hartelijk dank voor uw l[49166]antwoord[/l].
Ik heb nog meer vragen die voort vloeien uit uw antwoord.
Ondanks dat wij onze huurder 10 jaar kennen weten we weinig van hem.
Hij is alcoholist en door het vele roken is hij erg kortademig en niet meer mobiel.
Voor de boodschappen is hij afhankelijk van burenhulp.
Tot voorkort was hij niet genegen om over zijn dood na te denken.
Maar als hij overlijdt hebben wij een probleem als hij niets opgeschreven heeft.
Hij heeft nu het een en ander opgeschreven op en kladje, volstaat dit?
Of moet dit notarieel vast gelegd worden .
Er is geld want hij wil een paar mensen wat nalaten.
Wie gaat er dan over zijn geld en wordt zijn crematie eerst betaald, want dat betekent dat hij zelf opdrachtgever is van zijn crematie.
Is dat kladje dan voldoende om ons b.v. te machtigen om zijn as op te vragen?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

De eerste vraag is: wie wil uw huurder die de crematie regelt en wil die persoon of willen die personen dat doen?

Als u dat bent of een van de buren is dat, dan zijn er wel wat problemen. U kunt wel opdracht geven voor een uitvaart, maar dan bent in eerste instantie zelf aansprakelijk voor de kosten. Zie 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?. U moet dan zien dat u het weer terug krijgt van de erfgenamen, mensen die u niet kent. Want de familieleden van de huurder zijn zijn erfgenamen.

Als hij het juridisch allemaal goed wil regelen, moet de huurder een testament opstellen, waarin hij u als executeur benoemt die de uitvaart kan regelen en over het vermogen kan beschikken om de kosten van de uitvaart te dekken. Lastig daarbij is dat de executeur ook allemaal andere verantwoordelijkheden op zijn dak geschoven kan krijgen, zoals de afwikkeling van de nalatenschap in zijn geheel en aansprakelijkheid voor de afwikkeling van belastingaangiftes. Wilt u zo ver gaan?
Daarbij is er nog een kostenaspect. Men zit bij een testament niet alleen vast aan de kosten van het maken van de testament, die rond 500,- euro liggen. Maar met alleen een testament ben je er niet. Want na het overlijden moet de notaris vaststellen dat betrokkene is overleden en een verklaring van executele afgeven. Zonder die verklaring van executele kan iemand niet bij de bank aankloppen. Nou ja, hij kan wel aankloppen, maar ze doen niet open. In een verklaring van executele geeft de notaris aan wie door de overledene is aangewezen als executeur en welke bevoegdheden deze executeur heeft. Weer een paar honderd euro kosten.

U schrijft dat de huurder een en ander heeft opgeschreven op een kladje. Nee, op die manier geeft de huurder iemand geen volmacht om als executeur op te treden en over zijn bankrekening te beschikken. Het kladje kan misschien wel dienen als codicil, waarin de huurder zegt gecremeerd te worden en wat hij wil dat met de as gebeurt. Maar alleen als het kladje helemaal met de hand is geschreven, gedateerd en met zijn handtekening. Dan kan het kladje inderdaad een handvat zijn om de as te vragen bij de persoon die de crematie geregeld heeft. Maar het crematorium heeft niets met zo'n kladje of een ander codicil te maken. Het crematorium heeft alleen met de opdrachtgever van de crematie te maken, die krijgt de as. Het 'kladje' is een verzoek aan de opdrachtgever. Als die zich er niets van aantrekt, gebeurt er niets.

Er is voor het regelen en betalen van de uitvaart nog wel een praktisch en goedkoper alternatief dan een testament. Namelijk dat de huurder een deposito stort bij ***** en in de deposito-overeenkomst aangeeft dat die bestemt is voor zijn crematie en wie over het saldo mag beschikken (u of de buren of wie hij maar wil). De kosten van een dergelijk deposito zijn slechts EUR 150,- administratiekosten.
Wat dan gebeurt is dat het bedrag van het deposito buiten het vermogen van de huurder wordt gebracht. Het is als het ware het vooruit betalen van de crematiekosten. Dan valt het niet meer in zijn vermogen en is er geen toestemming van erfgenamen nodig om over dat geld te beschikken. Als u de crematie zou regelen, weet u dat het kan omdat het geld er is en dat u geen toestemming van de erfgenamen nodig hebt.

***** Ik wil hier geen reclame maken. Als u wilt weten waar zo'n deposito mogelijk is, kunt u mij even mailen. Mijn e-mailadres staat in de Bedrijvengids van deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >