Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As in de kist verstrooien (in een zandurn?)


12 maart 2018

Vraag nummer: 54181

Men kan hetzelfde effect bereiken door de as in de kist te verstrooien, of door bijvoorbeeld de as in een papieren zak die snel zal vergaan in de kist te plaatsen. Dan is formeel sprake van een verstrooiing en is de as juridisch gezien 'weg'.

Goedemorgen,
U zegt hierboven dat de as in een papieren zak in de kist mag. Wij hebben de vraag gekregen, of een zandbus (zandurn) die als hij met water in aanraking komt meteen zou vergaan, ook mee in de kist mag.
Hoor graag van u,
Met vriendelijke groet,
Monique Stevens

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Even helderheid scheppen voor andere lezers: U citeert uit mijn antwoord op vraag nummer 5556.

Met zulke verzoeken zit je op een glijdende schaal. Uitgangspunt is dat stoffelijke resten van verschillende mensen niet in en door elkaar begraven behoren te worden. Als as verstrooid wordt, is de as juridisch gezien 'weg'. Een eenvoudige papieren zak zie ik als een vorm van verstrooien, zonder dat het stoffig wordt. In de vochtige grond blijft het papier niet heel. Het scheurt en wordt biologisch afgebroken.

Een zandurn vind ik toch een ander verhaal. Dan heb je het echt over een urn, waarbij de as niet direct de bodem in trekt. Een zandurn vergaat volgens mij niet. De urn wordt niet biologisch afgebroken. Als de urn niet kapot wordt gemaakt, blijft de vorm intact, omdat bij het inzakken en het vergaan van de kist de ruimte rond de urn wordt opgevuld met aarde. Het materiaal is van een zandurn alleen zo 'los' dat je op lange termijn de urn niet in een geheel uit de grond kunt halen. Maar het materiaal zelf wordt niet opgenomen door de bodem. As bestaat uit mineralen die wel worden opgenomen door de bodem. Maar niet of minder makkelijk als de as nog in de beschermende laag van de zandurn zit.

Pas als je in de grond zou graven en de structuur van de bodem en het begravene zou veranderen door de grond en het materiaal van de urn en de as door elkaar heen te scheppen, kan de as 'vrijkomen'.

Ik zou het plaatsen van een zandurn in een kist zeker niet toestaan, als ik beheerder van een begraafplaats zou zijn.
Als mensen graag as in een kist willen hebben, kan dat los of in een eenvoudig papieren zakje. Een zandurn verteert niet en wordt niet door de bodem opgenomen. Een zandurn defragmenteert, valt uiteindelijk in kleine stukjes uiteen.
Het gebruik van een urn is niet noodzakelijk of traditioneel. Ik zou zeggen: losse as in de kist mag en anders niets.

De zandurn kan wel buiten de kist in het graf worden geplaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >