Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Urn of as mee in kist begraven


8 juli 2008

Vraag nummer: 5556  (oude nummer: 11034)

Mijn vader is overleden en gecremeerd nu is de wens van mijn moeder als zij overlijd of dan de urn met haar mee mag in de kist als zij wordt begraven. Kan dit mag dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een urn mag niet in een kist worden meebegraven. Men moet overledenen individueel begraven, ongeacht of het in een kist of in de vorm van as in een asbus is. En men kan de asbus niet meer opgraven of de overledene niet meer opgraven zonder de grafrust van de overledene of die van de asbus te verstoren.

Maar dat is een beetje een juridisch-theoretische benadering.
Men kan hetzelfde effect bereiken door de as in de kist te verstrooien, of door bijvoorbeeld de as in een papieren zak die snel zal vergaan in de kist te plaatsen. Dan is formeel sprake van een verstrooiing en is de as juridisch gezien 'weg'. Er is dan geen conflict met de tekst of de strekking van de wet meer, omdat de verstrooide as nooit meer opgegraven kan worden.
Men moet dit wel de beheerder van de begraafplaats melden, als men as in de kist verstrooit of een papieren zak in de kist plaatst. De houder van de begraafplaats is namelijk wettelijk verplicht om ook verstrooiingen op zijn begraafplaats te administreren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over 2 lichamen in 1 kist:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE