Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf maken (wie beslist wie dat werk mag uitvoeren?) 2


2 juni 2020

Vraag nummer: 60892

Ik kom terug op de vraag van vanmorgen(60888) het volgende is dat ik een opdracht heb gekregen van familie om een gat(graf te maken voor een kelder te plaatsen maar de beheerder wil of houd dat tegen is dat hem zijn goed recht.Ik ben zelf ook grafdelver als zelfstandigen en doe ook opgravingen, dat is mijn tweede vraag heb ook een opgraving in opdracht op hetzelfde kerkhof mag ik dat dan ook uitvoeren ja of nee? Mvg twan van Lierop van de gravendienst van Lierop

Antwoord:

Geachte heer,

U vraag hetzelfde als vanochtend, maar dan in andere woorden. Dan krijgt u hetzelfde antwoord, ook in andere woorden.

Een familie kan geen opdracht geven om een gat te maken om een kelder te plaatsen. Daar is familie juridisch en wettelijk niet bevoegd toe. De beheerder van de begraafplaats is de enige die er bevoegd toe is.
Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerst is de eigenaar van de grond degene die beslist wat er op zijn grond gebeurt door wie. Dat geldt net zo goed voor een begraafplaats als voor iemands achtertuin. In mijn eigen tuin beslist pok niet de buurman of iemand anders over wie daar graaft, dat beslis ik zelf. De eigenaar beslist wat er op zijn grond gebeurt door wie.
Ten tweede is de houder van de begraafplaats is ook verantwoordelijk voor deugdelijk en veilig werk op het terrein. Daarmee is niet gezegd dat een ander er per definitie een knoeiboel van maakt. Maar de beheerder is en blijft verantwoordelijk. Als een jaar later iemand per ongeluk op een graf stapt en daar een gat ontstaat en iemand zijn been breekt, omdat een graf ondeugdelijk is gedicht, is de begraafplaats aansprakelijk. Als buurgraven gaan schuiven omdat een graf niet goed is gestut, is de begraafplaats aansprakelijk. De beheerder mag daarom beslissen wie hij inschakelt.

Datzelfde geldt ook voor een opgraving: de familie beslist niet wie er graaft. De beheerder beslist wie dat doet. Als de begraafplaats hier geen eigen personeel voor inzet, bij voorbeeld omdat ze dat personeel niet heeft, moeten externen worden ingezet. Dan kan de beheerder eisen stellen aan de vakbekwaamheid van het bedrijf of de mensen die het werk uitvoeren. Als de familie graag iemand wil inzetten die aan die eisen voldoet, al dat ook kunnen. Maar de familie heeft niet het laatste woord; dat heeft de beheerder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >