de vraag van vanmorgen(60888) het volgende is dat ik een opdracht heb gekregen van familie om een gat(graf te maken voor een ke" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf maken (wie beslist wie dat werk mag uitvoeren?) 2


2 juni 2020

Vraag nummer: 60892

Ik kom terug op de vraag van vanmorgen(60888) het volgende is dat ik een opdracht heb gekregen van familie om een gat(graf te maken voor een kelder te plaatsen maar de beheerder wil of houd dat tegen is dat hem zijn goed recht.Ik ben zelf ook grafdelver als zelfstandigen en doe ook opgravingen, dat is mijn tweede vraag heb ook een opgraving in opdracht op hetzelfde kerkhof mag ik dat dan ook uitvoeren ja of nee? Mvg twan van Lierop van de gravendienst van Lierop

Antwoord:

Geachte heer,

U vraag hetzelfde als vanochtend, maar dan in andere woorden. Dan krijgt u hetzelfde antwoord, ook in andere woorden.

Een familie kan geen opdracht geven om een gat te maken om een kelder te plaatsen. Daar is familie juridisch en wettelijk niet bevoegd toe. De beheerder van de begraafplaats is de enige die er bevoegd toe is.
Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerst is de eigenaar van de grond degene die beslist wat er op zijn grond gebeurt door wie. Dat geldt net zo goed voor een begraafplaats als voor iemands achtertuin. In mijn eigen tuin beslist pok niet de buurman of iemand anders over wie daar graaft, dat beslis ik zelf. De eigenaar beslist wat er op zijn grond gebeurt door wie.
Ten tweede is de houder van de begraafplaats is ook verantwoordelijk voor deugdelijk en veilig werk op het terrein. Daarmee is niet gezegd dat een ander er per definitie een knoeiboel van maakt. Maar de beheerder is en blijft verantwoordelijk. Als een jaar later iemand per ongeluk op een graf stapt en daar een gat ontstaat en iemand zijn been breekt, omdat een graf ondeugdelijk is gedicht, is de begraafplaats aansprakelijk. Als buurgraven gaan schuiven omdat een graf niet goed is gestut, is de begraafplaats aansprakelijk. De beheerder mag daarom beslissen wie hij inschakelt.

Bij opgravingen ligt de zaak iets anders. Een familie vraagt een vergunning voor een opgraving en als die vergunning van de burgemeester er is, is de begraafplaats verplicht daar medewerking aan te verlenen. Een begraafplaats kan geen medewerking weigeren. Een familie kan als opdrachtgever in principe zelf beslissen wie zij in de arm neemt om de werkzaamheden uit te voeren. Wel mag de eis worden gesteld dat zij een ervaren en deskundig bedrijf inschakelt. Mij lijkt dat in uw geval geen probleem.

Een kerkhof mag niet beslissen dat als een familie u wil inschakelen, zij dat niet wil omdat zij bijvoorbeeld aan afspraak heeft met een concurrent van u. Dat riekt naar een verboden koppelverkoop. Koppelverkoop hoeft op zich niet verboden te zijn, als er voor de consument ook een alternatief is. Maar dat is wel verboden, als er geen alternatief is. Als de familie voor de opgraving alleen medewerking van het kerkhof krijgt als zij de relatie van het kerkhof voor de graafwerkzaamheden inschakelt, is dat misbruik van een monopoliepositie en verboden.

De beheerder van het kerkhof mag u alleen weigeren als er objectieve redenen zijn om niet van uw diensten gebruik te maken, zoals te weinig deskundigheid en vakmanschap, wat dan ook aantoonbaar zou moeten zijn.
U kunt door het kerkhof niet geweigerd worden omdat uw neus heb niet aanstaat of omdat zij de werkzaamheden liever door een vriendje of omdat zij alleen eigen personeel wil inschakelen. In het laatste geval moet het wel voor de familie duidelijk zijn dat er deels extra of dubbele kosten kunnen ontstaan als zij u inschakelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >