Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graafwerkzaamheden (wie beslist wie dat werk mag uitvoeren?)


2 juni 2020

Vraag nummer: 60888

Gdm ik heb van een familie een aanvraag voor een opgraving mag ik dat doen of moet de beheerder dat doen en mag ik een graf zelf maken

Antwoord:

Geachte heer,

Men mag alleen een opgraving doen in opdracht van de beheerder van de begraafplaats, of de opdrachtgever van de opgraving/herbegraving, die over een vergunning van de burgemeester beschikt.
De beheerder beslist welk bedrijf hij voor graafwerkzaamheden inschakelt, dan wel of of hij het eigen personeel laat doen.
Een familie die een opgraving wenst, kan zelf de uitvoerder kiezen. Men kan soms gebruik maken van eigen personeel van de gemeente/begraafplaats; soms is er geen eigen personeel en valt er niet te kiezen.

Bij een opgraving in opdracht van een familie mag de familie die de vergunning van de burgemeester krijgt, kiezen welk bedrijf zij inschakelt. Maar het moet wel een deskundig en ervaren bedrijf zijn. Niet een of andere kennis die denkt "Dat kan ik ook wel". Wanneer bijvoorbeeld een graf niet professioneel gestut wordt, is er een risico van het instorten van het graf.

Ik ken uw naam, als eigenaar van een bedrijf dat graafwerkzaamheden verzorgt. Met de deskundigheid en ervaring zit het wel goed met u, lijkt mij.

Een familie kan u dus inschakelen voor een opgraving, want die beslist daarover.
Of u ook een nieuw graf voor de herbegraving mag maken, weet ik niet. Want dat is de verantwoordelijkheid van de beheerder. Daar heeft de familie geen keuze in.

NB 1.
Indien uw vraag een opgraving en herbegraving op een gemeentelijke begraafplaats betreft, kan het u inschakelen tot extra kosten voor de familie leiden. Bij gemeenten zijn er door de gemeenteraad vastgestelde tarieven voor opgravingen en daar kan men niet van afwijken. Bij gemeenten zijn dat belastingen en u weet, belastingen moeten toch altijd volledig betaald worden ook al staat er niets tegenover. Dan kan het zo zijn dat als u bepaalde werkzaamheden uitvoert, dat voor de klant deels dubbele kosten kunnen zijn.

NB 2.
Voor een opgraving is natuurlijk altijd, in alle omstandigheden, een vergunning van de burgemeester nodig. Die moeten nabestaanden zelf aanvragen, want zij moeten zelf de aanvraag motiveren.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 60892 'Graf maken (wie beslist wie dat werk mag uitvoeren?) 2'


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >