vraag 57333 (Crematie na ruiming) geeft u aan dat een gemeente niet zomaar de stoffelijke r" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meegeven stoffelijke resten aan nabestaanden


19 februari 2019

Vraag nummer: 57345

Beste meneer van der Putten.

In uw antwoord van vraag 57333 (Crematie na ruiming) geeft u aan dat een gemeente niet zomaar de stoffelijke resten mee mag geven voor een technische crematie aan de nabestaanden.
Ik heb hier een paar vragen over:
* mag dat ook niet als er een verlof voor verleend is aan de nabestaanden?
* als er een soort verklaring opgesteld wordt door de gemeente welke ondertekend dient te worden door het crematorium dat de stoffelijke resten door de nabestaanden aan het crematorium overgedragen zijn, en dat die verklaring retour moet naar de gemeente, mag het dan wel?
* staat het ook ergens in de wet op lijkbezorging vermeld dat gemeenten de resten niet mee mogen geven aan nabestaanden?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord en succes met uw erg informatieve en interessante adviesrubriek . Vriendelijke groeten René

Antwoord:

Geachte heer,

Het meegeven van stoffelijke resten mag ook niet als verlof voor de opgraving is verleend aan de nabestaanden.

Het principe van de Wet op de lijkbezorging is dat (resten van) lichamen van overledenen altijd binnen de terreinen en verantwoordelijkheid van begraafplaatsen en crematoria blijven. Alleen na een crematie wordt de as aan de opdrachtgever afgestaan. Maar verder krijgt niemand stoffelijke resten in handen.
Dat principe staat niet uitgebreid in de wet, maar zie je terug in artikel 31 lid 3 Wlb en in artikel 29 Wlb waar staat dat de burgemeester in zijn vergunning voorschriften opneemt voor vervoer en bestemming. Die voorschriften zouden niet aan de orde zijn als de resten 'gewoon' aan nabestaanden zouden kunnen worden meegegeven.

Het verlof tot opgraving wordt (bijna) altijd verleend aan een nabestaande. Anderen vragen nooit een verlof aan. Soms zijn er wel eens begraafplaatsbeheerders die mensen willen helpen en de verlofaanvraag verzorgen, maar dat is een slecht idee. Mensen helpen is prima, maar een nabestaande moet wel zelf een aanvraag motiveren. Stel dat een aanvraag tot opgraving wordt afgewezen omdat de motivering de burgemeester niet overtuigt en de beheerder deed de aanvraag, dan zou de beheerder bezwaar moeten maken of in geval van een spoedeisend belang naar de rechter moeten stappen. Dat kan niet, want hij heeft geen eigen belang. Een beheerder kan een nabestaande misschien helpen met het schrijven van een brief en vertellen wat er in die brief moet staan. Maar een nabestaande moet zelf de aanvraag doen.

Waar het om gaat is dat er zekerheid moet zijn dat de stoffelijke resten van de ene begraafplaats bij de andere begraafplaats of een crematorium terecht komen. Een burgemeester kan in zijn vergunning tot opgraving voorwaarden aan het transport verbinden. De meeste burgemeesters doen dat.

Een soort verklaring opgesteld wordt door de gemeente welke ondertekend dient te worden door het crematorium dat de stoffelijke resten door de nabestaanden aan het crematorium overgedragen zijn, en dat die verklaring retour moet naar de gemeente, vind ik geen goed idee. Waarom zou de gemeente dat zo ingewikkeld maken? Waarom zou een crematorium verklaringen moeten tekenen en retourneren? Als de gemeente voorschrijft dat het transport moet geschieden door een uitvaartondernemer of een vergelijkbaar onafhankelijke derde, heeft ze in een klap geen gedoe. Als je als gemeente nabestaanden de stoffelijke resten in handen geeft, heb je geen garantie dat alles compleet bij het crematorium aankomt. Men kan 90% uit de kist of de zak halen en er is geen haan die daar naar kraait, want op het volume is geen controle.

Ik begrijp goed dat de nabestaanden graag op kosten willen sparen, want dat wil iedereen. Zou ik ook graag willen. Maar in deze tijd van serieuze concurrentie tussen uitvaartondernemingen moet het mogelijk zijn om een regionale ondernemer te vinden die de resten voor een redelijk bedrag transporteert. Misschien is een volle grote kist nodig, maar misschien gaat het om een paar botten in een juten zak. Die zak hoeft niet in een grote rouwauto, maar kan ook in de achterbak van de personenauto. Dat hoeft ook niet de hoofdprijs te kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >