Crematie na ruiming (voorbeeld brief vergunning)


18 februari 2019

Vraag nummer: 57333

Het graf van mijn vader wordt over enige tijd geruimd (door gemeente).
De wens van mijn moeder is dat de stoffelijke resten worden gecremeerd.
Ik begrijp uit uw antwoorden op gestelde vragen hierover dat er toestemming van de burgemeester voor nodig is.
Heeft u ook een voorbeeld brief hiervan?
Kunnen we e.e.a. helemaal zelf regelen of hebben we een begrafenisondernemer nodig voor de overdracht van de stoffelijke resten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb geen voorbeeldbrief voor toestemming van de burgemeester voor crematie na een opgraving. U kunt zo'n brief makkelijk zelf schrijven. Maar ik kan u wel een eindje op weg helpen.

U of (u namens) uw moeder schrijft dat uw vader in het jaar ... is overleden en begraven op de begraafplaats .... van de gemeente of de kerk. Uw moeder is rechthebbende van het betreffende graf. De termijn van het graf is voorbij. Uw moeder heeft de wens om de stoffelijke resten te laten cremeren en wel in het crematorium Y. Daarvoor vraagt zij vergunning aan de burgemeester.

Een vergunning voor een opgraving aan de burgemeester vragen is niet moeilijk.
Wat in de brief moet staan is hoe lang geleden iemand overleden is, waar die persoon begraven is, wie de rechthebbende van het graf is en waar de (herbegraving of) crematie moet plaatsvinden. Dat kunt u gewoon in uw eigen woorden schrijven.

Of een begrafenisondernemer nodig is voor de overdracht van de stoffelijke resten kan ik u niet zeggen. Verschillende gemeenten kunnen daar verschillende eisen aan stellen. Het enige wat niet mag, is dat de gemeente de stoffelijke resten aan u als particulier afgeeft. Er moet een waarborg zijn dat de resten bij het crematorium (of een begraafplaats) aankomen. Sommige particulieren willen de stoffelijke resten zelf houden en dat is wettelijk niet toegestaan.

Terzijde: juridisch gezien wordt het graf niet geruimd, als de stoffelijk resten er uit worden gehaald om te cremeren (of elders her te begraven). Dan is sprake van een opgraving, niet van ruiming. Dat maakt verschil voor de wettelijke bescherming van de stoffelijke resten, maar het maakt ook verschil voor de kosten. Na een 'echte' ruiming mag de familie de stoffelijke resten niet laten cremeren. Voor u als nabestaande is dat een theoretisch probleem, maar ik schrijf het even op omdat dit soort vragen ook wordt gelezen door medewerkers van begraafplaatsen. Voor hen is het geen theoretisch probleem.

Zie tientallen vergelijkbare vragen over het alsnog cremeren van iemand die eerst begraven is, in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Ik kreeg nog een vervolgvraag van iemand over het meegeven van stoffelijke resten aan nabestaanden.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE