Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven (kosten en procedure) 1


27 juli 2021

Vraag nummer: 63413

Beste Heer van der Putten

Ik had een vraag over het herbegraven. Hoe gaat deze procedure en hoe weet de gemeente welke namen er zijn herbegraven/ begraven zijn.
Komen de namen die alleen op de grafsteen staan maar daar niet zijn begraven ook op deze lijst te staan. Hoe zit dit dan met de kosten die herbegraven doet moeten deze dan ook betaald worden terwijl ze alleen op de grafsteen staan.
Kan ik zelf een bedrijf voor opgraven inhuren, of regelt de gemeente dat?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De houder van de begraafplaats weet precies wie in een bepaald graf begraven is. Daar wordt een nauwkeurig register in de administratie van bijgehouden. Zowel van particuliere als van algemene graven.

Men kijkt niet op de steen om te weten wie ergens begraven is. Er kunnen in een graf mensen begraven worden die niet op de steen staan. En er kunnen op een steen ook mensen genoemd staan, die er niet begraven zijn. Het graf kan een herdenkingsplek zijn van mensen die vermist zijn, of van mensen wier as in of boven het graf of elders verstrooid is. Men kijkt dus in de administratie, niet op de steen.

Voor het opgraven van overledenen is een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Die vergunning moet worden aangevraagd door de persoon die de opgraving wenst. Ook moet er toestemming voor opgraving zijn van de persoon op wiens naam het particuliere graf staat.

De vergunning moet worden aangevraagd voor de persoon die opgegraven moet worden. Men kan geen vergunning aanvragen over herbegraving uit een graf, zonder op te geven om welke persoon of personen het gaat.

Ik begrijp niet wat u bedoelt met uw vraag naar de kosten voor andere personen die op de grafsteen staan. Als iemand moet worden opgegraven die onder een of meer andere personen ligt, kan het zijn dat andere kosten verschuldigd zijn dan wanneer iemand bovenop ligt.

Wat die kosten zijn, kan ik u niet zeggen, want dat verschilt per begraafplaats.

Ik adviseer u om eerst uw wensen en ideeën te bespreken met de beheerder van de begraafplaats. Dat kunt u een beter verzoek om een vergunning indienen bij de burgemeester. De opgraving kan soms gebeuren door eigen personeel van de begraafplaats, als het een grote begraafplaats is. Bij kleine begraafplaatsen zal men waarschijnlijk zelf een bedrijf moeten inhuren. De beheerder kan daar soms advies over geven.

U bent niet verplicht om eigen personeel van de begraafplaats voor de opgraving in te schakelen. U kunt zelf een bedrijf kiezen. Maar bij gemeenten is het vaak zo dat de kosten van eigen personeel in het tarief voor opgraving inbegrepen zit. Die kosten zijn bij een gemeente zogenaamde 'leges', dat zijn belastingen. Dat betekent dat u ze toch zou moeten betalen, ook als u zelf een bedrijf inschakelt.
Bij een niet-gemeentelijke begraafplaats kan men geen leges rekenen voor een opgraving.

U bent in principe helemaal vrij in de keuze van een bedrijf voor de opgraving; niemand kan u verplichten om personeel van de gemeente of de kerk of een door hen aangewezen bedrijf in te schakelen. Maar veel burgemeesters stellen in de vergunning voor de opgraving wel eisen aan de vakkundigheid van het bedrijf.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren:


Zie de honderden eerdere vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Ik weet niet of u de overledene(n) wilt herbegraven of laten cremeren.
In oude vragen in deze adviesrubriek van voor 1 januari 2010 staat nog dat naast vergunning van de burgemeester ook verlof van de officier van justitie nodig is, als u de opgegraven persoon wilt laten cremeren. De wet is per 1 januari 2010 gewijzigd. Alleen als iemand minder dan een jaar geleden overleden en begraven is, is voor het opgraven en cremeren nog toestemming van de officier van justitie nodig. Als het langer geleden is, is geen vergunning van de officier van justitie nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 63420 'Herbegraven en register'.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >