Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Publicatie van persoonsgegevens? (foto's van grafstenen)


7 maart 2006

Vraag nummer: 4318  (oude nummer: 7598)

Ik kreeg vanmorgen een nogal vreemde vraag. Een mw. belde mij op met de vraag of het toegestaan is de stenen op de begraafplaats te fotograferen. Deze gegevens worden op een website www.graftombe.nl gepubliceerd waarbij men dan de foto via de email kan bestellen. Zij vertelde mij dat dit voor stamboom onderzoek is bedoelt. Nu zijn de stenen op de begraafplaats voor iederen te lezen maar is het toegestaan daar foto's op het web te publiceren. Ik kan me namelijk ook voorstellen dat de rechthebbende van een graf daar niet blij van wordt. En zijn gronden om zo'n verzoek te weigeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen. Ik heb al diverse antwoorden gegeven op vragen over het fotograferen van grafmonumenten. Ik denk dat zulke vragen staan in de sub-rubrieken 'Grafmonumenten' en/of 'Overig begraven / begraafplaats'.
Wacht, ik zoek zelf even. Zie o.a. vraag Foto grafsteen door beheerder.
En ik zie de volgende vragen:
- Foto's van (oorlogs)graven; beeldrecht?;
- Foto's nemen grafmonument;
- Foto's van grafzerken op internet;
- Foto's van graven. Toestemming?;
- Foto grafsteen;
- Illegale fotografie op begraafplaats;
- Fotograferen Joodse grafstenen.
In de subrubriek ‘Verordening/reglement’:
- Gemeente verbiedt fotograferen op begraafplaats

Er zijn geen vaste regels voor fotografie van graven en grafstenen, maar het zal verschil maken of iets voor eigen gebruik is of niet, of het commercieel is of niet. Ik denk dat zodra er commercie in het spel is en men een foto via een site kan bestellen, dat men het als commercieel moet bestempelen. Alhoewel, als het voor stamboomonderzoek is en men foto's bijvoorbeeld tegen kostprijs aanbiedt, dan is het ook niet echt commercieel. Dan ligt na nadruk op cultuur en historie. Ik zie dan niet zo veel bezwaren.

Ik zou er evenwel voor waken om als gemeente formeel toestemming te geven. Want als er later ooit klachten van rechthebbenden of andere nabestaanden over komen, zal men zich verweren met de opmerking "Maar de gemeente vond het goed". Ik denk dat de gemeente er verstandig aan doet om de schijn van toestemming te vermijden. Anderzijds is er ook geen reden om het als gemeente/begraafplaatshouder te verbieden. Ik zou me als gemeente van een inhoudelijk oordeel onthouden en zeggen dat u geen bezwaar ziet als men de toestemming heeft van de rechthebbenden van de betreffende graven. Dan is het weer de vraag wie de rechthebbenden zijn, maar dat is dan het probleem van de fotograaf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >