Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten verwijderen grafsteen


23 juni 2017

Vraag nummer: 51086

hoe duur kost het een grafsteen te verwijderen.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat hangt van de situatie af.

Als iemand in een bestaand graf moet worden bijgezet en de steen moet (tijdelijk) worden verwijderd, dan hangen de kosten o.a. af van de zwaarte van het monument, of de mensen van het natuursteenbedrijf het graf makkelijk kunnen benaderen met een takel en de afstand van de begraafplaats tot de werkplaats. Vaak liggen die kosten in de orde van grootte van 500,- tot 700,- euro. Idem, als de steen weer terug wordt gebracht.

Als het grafrecht eindigt, willen sommige begraafplaatsen kosten in rekening brengen voor het verwijderen en vernietigen van het grafmonument. Die kosten liggen tussen de 100,- en 350,-. Maar vaak is het ten onrechte dat een begraafplaats zulke kosten in rekening brengt. Men mag dat alleen doen als op het moment van het aangaan van het grafrecht, deze kosten al bekend waren.

Als men u kosten in rekening wil brengen, kunt u eerst een onderbouwing vragen, waarom men meent dat u kosten verschuldigd bent. Als men dat niet wil doen, zou ik als ik u was de kosten gewoon niet betalen, althans als het om een niet-gemeentelijke begraafplaats gaat. Als het kerkbestuur de kosten via de rechtbank zou willen innen, moet men eerst maar eens de grondslag van die vordering aantonen. Welnu, als men die u niet wil vertellen, zal men het de rechtbank ook niet kunnen vertellen. Dan maakt men bij de rechtbank geen enkele kans.

Als u er met de begraafplaatshouder niet uit komt, en het gaat om een kerkelijke begraafplaats die is aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (www.begraafplaats.nl), dan kunt u misschien een klacht laten behandelen door de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl.

Bij een gemeentelijke begraafplaats kunt u een bezwaarschrift indienen.

Zie de vele vergelijkbare vragen over de kosten van het ruimen van een grafsteen, die al jaren geleden uitgebreider zijn beantwoord, in de sub-rubrieken 'Graf ruimen' en 'Grafsteen/monument'. Zoals de vragen
"Kosten voor verwijderen monument wegens wetswijziging?" (bij een gemeentelijke begraafplaats)
"Kunnen kosten ruimen graf op mij verhaald worden?",
"Kosten graf ruimen",
"Wie moet kosten dragen van graf ruimen?",
"Ruimingskosten monument",
"Kosten ruimen graven" en
"Rekening voor ruimen graf".

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens kijkersvragen zoals over de nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten per 1 maart 2011:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >