Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafhuur per overledene (kan niet!) 1


7 mei 2020

Vraag nummer: 60690

Allereerst bedankt voor u behulpzame adviezen op de website.

Ik ben eigenaar van een graf van begraafplaats Simpelveld. De begraafplaats is in eigendom van Gemeente Simpelveld.
Het graf is meer dan 40 jaar oud en bevat 2 overledenen.

Gemeente Simpelveld stelt dat ik per overledene grafhuur moet betalen? Kan dit volgens de wet?
De begraafplaats verordening van de Gemeente is te lezen op: https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Simpelveld/CVDR629056.html

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb de "Verordening op de gemeentelijke begraafplaats van de gemeente Simpelveld" uit 2004 bekeken evenals de gemeentelijke "Verordening begraafrechten 2020" en die met elkaar vergeleken.

Er zit een enorme systeemfout in de Verordening begraafrechten. Men heft een bedrag per begraving voor het gebruiksrecht van een graf met een uitsluitend recht. Maar dat kan niet. Een graf met een uitsluitend recht is een 2-persoons graf. Als men het graf 'huurt' (het is eigenlijk geen huur maar het vestigen van een uitsluitend grafrecht; maar goed, dat is juridische haarkloverij die nu niet ter zake doet), krijgt men dus automatisch volgens de definitie van een graf in de beheersverordening, een graf voor 2 personen. Je kunt dan het vestigen van het grafrecht niet per persoon betalen. Dat is dubbelop.

Het is goed te vergelijken met de huur van een woning. Of je daar met 1 of 2 personen gaat wonen, maakt niet uit voor de huurprijs. Maar de gemeente Simpelveld rekent de verhuur wel per persoon. Met 2 personen betaal je een dubbele huur. Dat kan niet. De huur is voor de hele woning, niet per kamer.

Ik adviseer u om bezwaar te maken tegen een rekening of aanslag, als u die krijgt. Bedenk wel dat een dergelijke rekening of factuur een soort belastingaanslag is, waartegen maar een beperkte termijn bezwaar kan worden gemaakt (6 weken). Nadien is de aanslag onherroepelijk. U moet dus ruim binnen die termijn bezwaar maken.

Het is de vraag of men binnen de gemeente wel snapt wat het juridische probleem is. Waarschijnlijk niet, anders zou men nooit zo'n verordening kunnen maken. Het probleem is dat zij een grafrecht 2 x verkopen of verhuren (net hoe je het noemen wilt), maar dat het voor een verkoop of verhuur van een ruimte (want daar gaat het om) geen bedrag 'per bewoner' kunt rekenen. De kosten van koop of huur van een ruimte zijn eenmalig. Dat is voor een graf hetzelfde als voor bijvoorbeeld een woning. Je kunt nog wel een bedrag voor de verhuizing rekenen (dat gebeurt ook, want dat zijn de kosten die de gemeente voor een begraving rekent), maar niet voor de koop of de huur van de ruimte.

Een uitsluitend grafrecht vestigt men niet per laag. Het grafrecht geldt per definitie voor het hele graf. Dat is de ruimte vanaf het maaiveld tot het middelpunt van de aarde. Door de beheersverordening wordt die ruimte begrenst tot 2 kisten boven elkaar. Maar boven of onder die kisten zouden ook lagen kunnen zijn voor geruimde resten van graven of voor asbussen. Maar je kunt de ruimte niet per gebruikslaag uitgeven.

Vergelijk het met de situatie dat u in Simpelveld gaat wonen en dat u een woning met meerdere kamers huurt van de gemeente. Daar betaalt u een bepaald bedrag voor. Maar nu komt uw moeder bij u wonen. Dan wil de gemeente dat u nogmaals de volledige huurprijs dubbel betaalt. Dat kan niet. Een uitsluitend recht omvat per definitie de gehele ruimte/woning, het is geen kamerverhuur.

De 'kamerverhuur' gaat wel op bij algemene graven. Dat type graven wordt in de beheersverordening 'kosteloze graven' genoemd. Maar daar gaat het bij u niet om.

Terzijde merk ik op dat er veel fouten en ondoordachte constructies in de verordeningen van Simpelveld zitten. En dat de verordeningen ten onrechte niet zijn aangepast aan de wetswijziging van 2010 toen de term 'particulier graf' is geïntroduceerd in de wet. Maar goed, daar gaat het nu niet om.

Als de gemeente het probleem niet ziet, kan zij advies vragen aan een bureau dat gespecialiseerd is in fiscaal advies voor gemeenten.

Als de gemeente uw bezwaar afwijst, maakt u een heel goede kans bij de belastingrechter. U kunt een kopie van dit antwoord meersturen, aan de gemeente of de rechter. Een onderbouwing van deze thematiek is te vinden in mijn Handboek Wet op de lijkbezorging en in de boeken Begraving (uitg. SDU 2000 en 2007).

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Eigen particulier graf en kosten' en in de subrubriek 'Verordening/ reglement'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
De vragensteller heeft mij op 27 juli 2020 laten weten dat de gemeente Simpelveld de onjuiste werkwijze heeft toegegeven en de fout in zijn geval heeft gecorrigeerd. Zie vraag nummer 61264.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >